Srdce pápeža Františka

Martin Gazda
Martin Gazda
13. marca 2023 uplynulo 10 rokov od zvolenia pápeža Františka za Najvyššieho pastiera Katolíckej cirkvi. Aký má byť kresťan v tomto svete?
13. marca 2023 uplynulo 10 rokov od zvolenia pápeža Františka za Najvyššieho pastiera Katolíckej cirkvi. Aký má byť kresťan v tomto svete?
Martin Gazda

Martin Gazda

Srdce pápeža Františka

13. marca 2023 uplynulo 10 rokov od zvolenia pápeža Františka za Najvyššieho pastiera Katolíckej cirkvi. Mnohí komentátori hodnotia jeho pontifikát z pohľadu reformy Rímskej kúrie, zvolávania biskupských synod, vydávania dokumentov alebo úpravy predkoncilovej liturgie. Ja by som chcel poukázať na Svätého Otca Františka ako na duchovného otca, ktorý nám svojím pontifikátom chce ukázať kresťana potrebného pre dnešný svet. Sám nám v tom ide príkladom.

Len pár mesiacov po zvolení navštívil Svätý Otec František ostrov Lampedusa v Stredozemnom mori. Tento ostrov prijíma množstvo utečencov z Afriky, no pri jeho brehoch našlo smrť aj mnoho z tých, ktorí utekajú na biednych lodičkách. Stretol sa s utečencami, aby im bol na blízku a slúžil svätú omšu na oltári a s biskupskou palicou, ktoré boli zhotovené z dreva potopených lodí.

8. decembra 2015 otvoril pápež František svätú bránu v umelecky nádherne zdobenej Bazilike sv. Petra na začiatku Svätého roka milosrdenstva spolu so svojím predchodcom Benediktom XVI. Avšak už týždeň predtým, 30. novembra otvoril svätú bránu v katedrále v Bangui, hlavnom meste Stredoafrickej republiky. Táto krajina je jednou z najchudobnejších krajín na svete.

Počas piatkov milosrdenstva v roku 2016 navštevoval Svätý Otec František skupiny ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti. V jeden piatok tak navštívil aj rodiny kňazov, ktorí odišli z kňazstva a sú na okraji v rámci Katolíckej cirkvi. Prišiel ukázať rodinám týchto kňazov a kňazom samotným svoju blízkosť.

Každý rok na Zelený Štvrtok slúži pápež František doobeda svätú omšu svätenia olejov v Bazilike sv. Petra s kardinálmi a biskupmi. Avšak večer slúži svätú omšu vo väznici. Tu vo väznici počas svätej omše umýva nohy väzňom ako pripomienku toho, že aj Ježiš umýval nohy apoštolom, ktorí ho potom zradili. Pápež umyje nohy dvanástim ľuďom, pobozká im nohy a s každým človekom si podá ruku. Chce, aby aj väzni cítili Božie odpustenie a že Boh nám vždy odpúšťa a dá nám novú šancu, ak sa preto rozhodneme.

Počas kajúcej pobožnosti v období pôstu, spovedá Svätý Otec bežných ľudí v Bazilike sv. Petra. Ale prv, ako šiel vyslúžiť sviatosť zmierenia ľuďom, sám pred očami všetkých veriacich pristupuje k spovednici a spovedá sa. Ukazuje nám, že aj on potrebuje Božie odpustenie.

Aký má byť teda kresťan potrebný pre dnešný svet? Konzervatívny? Liberálny? Podľa pápeža Františka by mal byť pokorne hľadajúci Božiu cestu a mali by ho mali sprevádzať tri veci, ktoré sú Božím štýlom: nežnosť, súcit a blízkosť. Kresťania by teda mali žiť Ježišovu radostnú zvesť Evanjelia a prinášať ju všetkým; chudobným, opusteným, ľuďom na perifériách, v našich zamestnaniach, komunitách, rodinách, veriacim i neveriacim. Máme svedčiť viac skutkami, ako slovami. To je presne to, v čo nám pápež František ukazuje svoj príklad. Ukazuje nám svoje nežné, súcitné a blízke srdce otca.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia