Televízna relácia Autosalón sa v premiére vysiela každú nedeľu na STV1 o 9:40
s reprízami v utorok o 17:30 na STV2, v stredu o 5:30 na STV1 a v sobotu o 10:50 na STV2
Hyundai Kona
 
 
Aktuálna súťažná otázka
 
Používa MG4 XPOWER jeden elektromotor?
 
A: Áno

B: Nie

 
 
 
Zobraziť iba značku:

Škoda Kodiaq 2.0 TDI 4x4: Voľba istoty

7.3.2023

Turbulentné časy v automobilovom priemysle okliešťujú ponuku vozidiel. Vývoj v Európskej únii sa radikálne mení a snaží sa prikloniť k elektromobilite. Bude to neľahká cesta. Pomôcť jej má legislatíva. Preto test dvojlitrového naftového štvorvalca so štvorkolkou v roku 2023 vyzerá opovážlivo. Na druhej strane, je to jedna z najlepších volieb, po ktorej môžete „z toho starého sveta“ siahnuť. Škoda Kodiaq vie presvedčiť karosériou, interiérom a v tomto prípade aj pohonom.

Súčasný Kodiaq je na konci svojho životného cyklu a nová generácia už neúprosne klope na dvere. Po internete dokonca kolujú fotografie zamaskovaného nového Kodiaqa. Sme radi, že sme na rozlúčku s touto generáciou dostali zrejme najlepšiu možnú verziu. Naftový štvorvalec s výkonom 147 kW, pohonom všetkých kolies a automatickou prevodovkou je variant, ktorý miluje diaľky, potiahne karavan, nebojí sa polí, zasnežených ciest a je to všeumelec.

Škoda Kodiaq je SUV celou svojou dušou i telom. Má vyšší podvozok a pneumatiky 235/55 R18, ktoré sa priam hodia na nespevnené cesty. Okolo karosérie sú plastové ochranné lišty a tie sú umiestnené presne tam, kde majú brániť lak pred poškriabaním. Mohutná karoséria je stále dostatočne kompaktná, aby bola použiteľná aj v meste. Nepôsobí prerastene a v podzemných garážach sa dá celkom pohodlne zaparkovať.

Napriek chystanej generačnej výmene, ani súčasný dosluhujúci Kodiaq nevyzerá staro. Dizajn je stále príjemný a moderný. Naša výbava mala ťažné zariadenie sofistikovane schované pod zadným nárazníkom. Po stlačení tlačidla v batožinovom priestore sa vysunulo, stačí ho jednoducho zacvaknúť, aby sa aktivovala poistka a Kodiaq môže ťahať aj obytný príves. Sily má na to dosť.

Interiér

Škoda v interiéroch netají, že patrí do nemeckej skupiny VW. Na palube vládne ukážková ergonómia, pokoj a vodiča či posádku nevyvedú z rovnováhy žiadne predizajnované samoúčelnosti. Škoda našla celkom rozumný kompromis medzi množstvom ovládačov schovaných v infotainmente a vyvedených do fyzických tlačidiel. Dielenské spracovanie je na veľmi dobrej úrovni. Účelný, kvalitne vyrobený interiér z odolných, na dotyk príjemných, materiálov, je skvelou vizitkou Mladej Boleslavi.

Vynikajúce hodnotenie si zaslúžia sedadlá. Sú z príjemného materiálu a majú veľmi dobré bočné vedenie, čo oceníte pri športovej jazde. Dobre držia telo a odďaľujú únavu za volantom. Na zadných sedadlách si priestor nájdu aj dospelí pasažieri s výškou 190 cm. Zadná lavica je posúvateľná a operadlá nastaviteľné. Za druhým radom sedadiel sa nachádzajú ďalšie dve sedadlá, ktoré pri plnom obsadení vozidla poslúžia skôr ako núdzové, prípadne pre deti. Ak sa do tretieho radu posadí dospelý jedinec, bude si musieť posunúť sedadlo stredného radu viac dopredu a pasažierovi v strede už neostane miesto na kolená. Nevýhodou tretieho radu sedadiel je menší batožinový priestor. Tento neduh sa dá vykompenzovať namontovaním „truhly“ na strechu. Kodiaq má pozdĺžne nosiče, čo z neho robí veľmi praktického pracanta. V takom prípade je menší batožinový priestor trojradovej verzie nepodstatná kritika.

 

Jazda

Kodiaq nie je maličké či vrtké mestské auto. S tým treba počítať od začiatku. No nie je ani prerastený a ťažký mastodont. Dobre sa cíti na technických okresných cestách, nerobí mu problém mesto a najlepšie funguje na dlhých trasách s výraznou porciou diaľnic. Pohodlné SUV je ideálnym rodinným partnerom, ktorého najväčšími devízami sú skvelý vnútorný priestor, neutrálne jazdné vlastnosti a skromný apetít.

Naftový agregát nie je citlivý na zmenu zaťaženia. Ak budete jazdiť s ťažšou nohou, spotreba porastie len mierne, ak pôjdete na výlet s plne naloženým Kodiaqom, spotreba bude stúpať len pozvoľna a dostať sa pod spotrebu prorokovanú výrobcom je hračka a na úrovni papierovej spotreby sa dá udržať bez výnimočných schopností ekovodičov. Pri skutočne ťažkej nohe porastie spotreba nafty na hranicu 9 litrov. Dvojlitrový turbodiesel pripomína, prečo boli kedysi naftové motory také obľúbené, a že stále vedia byť v boji o rozumnú spotrebu skvelým súperom k hybridom. Mať štvorkolku s výkonným motorom je pre toho, kto jazdí 3,5 kilometra denne do práce a z práce zbytočný prepych a autu to vôbec nesvedčí. Pre niekoho, kto jazdí „diaľky“ a čas strávený v aute tvorí silnú porciu jeho žitia, je Kodiaq 2.0 TDI ideálna voľba. Nuž a pre rodiny s deťmi? Je to automobilový sen.

 

Plusy

+ dielenské spracovanie interiéru a karosérie

+ v danej výbave veľa komfortných prvkov

+ vynikajúca špecifikácia

+ nízka spotreba

+ priestranný interiér

 

Mínusy

- menší batožinový priestor v sedemmiestnom nastavení

 

Technické údaje

Motor - vznetový 4-valec

zdvihový objem – 1 968 cm3

výkon /kW/k/ot/min/ - 147/200/3 600 – 4 100

krútiaci moment /Nm/ot/min/ - 400/1 750 – 3 500

prevodovka – 7-stupňová automatická

zrýchlenie z 0 na 100 km /s/ – 7,9

max. rýchlosť - /km/h/ - 215

spotreba /mesto/mimo/kombinácia l/100 km/ - -/-/6,3 – 6,9

dĺžka x výška x šírka /cm/ - 469,7/168,8/188,2

rázvor /cm/ - 279,0

celková hmotnosť /kg/ - 2 520

batožinový priestor /základný/sklopené sedačky /l/ - 270/2 065

objem palivovej nádrže /l/ - 58

základná cena vozidla od /€/ - 30 850,- €

cena testovaného vozidla /€/ 46 080,- €

 

 

Text a foto: Samuel Vanko

 

 

© 4TV, s.r.o. 2010, Všetky práva vyhradené!
Akékoľvek kopírovanie a rozširovanie textov a fotografií, alebo ich častí je povolené len s písomným súhlasom prevádzkovateľa.

Webhosting a registrácia domén