Denník N

Svetový newsfilter: Tanky pre Ukrajinu ukazujú, čo sa zmenilo v pohľade Západu na Putina

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

tohtoročná zima mala byť veľkou skúškou odhodlania spojencov Ukrajiny. Vladimir Putin na nich chcel tlačiť najmä prostredníctvom energií, no bolo jasné, že sa objavia ďalšie výzvy, ktoré ohrozia jednotu Západu.

Tento týždeň sa výrazne posunul vývoj pri troch takýchto skúškach. Zatiaľ sa zdá, že dve z nich Ukrajina a jej spojenci zvládli, pri tej poslednej to ešte nie je isté.

O čo ide: Správou týždňa jednoznačne sú západné tanky pre Ukrajinu. Američania to najprv nechceli urobiť, Nemci váhali a Poliaci ich za to kritizovali. Zároveň na nich verejne tlačili, aby im dovolili poslať na Ukrajinu svoje tanky vyrobené v Nemecku.

Zložitá situácia sa napokon vyriešila tak, že najspokojnejší budú Ukrajinci. Rozhodnutie poslať do boja západné tanky je z kategórie tých, ktoré sme si ešte pred pár mesiacmi nevedeli predstaviť.

Môže za to aj zmena pri jednej dôležitej veci, ktorá predtým brzdila Američanov aj ich spojencov. Biden a spol. majú oveľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svetový newsfilter

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie