Tvrdý pád Intelu. Zisk na akciu je o polovicu nižší, ako očakávali analytici
1 min. čítania
27.1.2023 09:11
1 min. čítania

Tvrdý pád Intelu. Zisk na akciu je o polovicu nižší, ako očakávali analytici

Intel Zdroj: Reuters/Dado Ruvic
Uložiť článok
Intel má za sebou katastrofálny kvartál, jeho akcie padli o viac než 9 %.

Intel zaznamenal vo 4. štvrťroku výrazný pokles tržieb, zisku aj hrubej marže. Očakávania sklamali aj vyhliadky pre prebiehajúci kvartál aj celý rok. Akcie Intelu v predĺženom obchodovaní padli o viac než 9 % aj napriek tomu, že firma neznížila svoju dividendu.

Tržby vo 4. kvartáli medziročne klesli o 32 % na 14 miliárd USD (12,85 miliardy eur) z 19,5 miliardy USD v rovnako období pred rokom. Analytici počítali s tržbami na úrovni 14,5 miliardy USD.

Čistá strata, upravený zisk

Čistá strata predstavovala 699 miliónov USD alebo 16 centov na akciu po zisku okolo 3,8 miliardy USD alebo 1,13USD na akciu vo 4. kvartáli 2021. Upravený zisk na akciu dosiahol 10 centov, pričom analytici očakávali 19 centov.

Intel tvrdo zasiahol pokles trhu osobných počítačov (PC) rovnako ako oslabenie v segmente serverov. V oboch dôležitých segmentoch padli tržby koncernu v uplynulom kvartáli o viac než 30 % a prevádzkový zisk o viac než 80 %.

Šéf Intelu Pat Gelsinger, ktorý to zdôvodnil slabou ekonomikou, neočakáva zlepšenie ani v prebiehajúcom štvrťroku. Ďalším faktorom, ktorý negatívne poznačil výsledky, bol nárast investícií do nových čipov a výrobnej techniky.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.