Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Obyvatelia Česka si budú voliť nového prezidenta

Voľby nového prezidenta Českej republiky. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O priazeň voličov sa v druhom kole uchádza český expremiér Andrej Babiš a vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel.

Praha 27. januára (TASR) - V Českej republike sa v piatok začne druhé kolo prezidentských volieb. Občania budú rozhodovať o tom, kto na Pražskom hrade vystrieda súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana. Volebné miestnosti budú otvorené od 14.00 do 22.00 h. Hlasovanie bude pokračovať v sobotu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

O priazeň voličov sa v druhom kole uchádza český expremiér Andrej Babiš a vojenský generál vo výslužbe Petr Pavel. Obaja v prvom kole získali výrazne viac hlasov než ostatní kandidáti – Pavel 35,4 percenta a Babiš 34,9 percenta hlasov.

O tom, kto sa stane novým českým prezidentom, bude môcť rozhodnúť 8,3 milióna oprávnených voličov. Ako prví mohli v druhom kole prezidentských volieb hlasovať už v stredu ľudia, ktorí sú v izolácii pre covid. Záujem o tento spôsob voľby bol v porovnaní s prvým kolom dvojnásobný. Svoj hlas z auta odovzdalo 650 voličov, pred 14 dňami ich bolo 354.

Vo štvrtok večer začali voľby na českých ambasádach v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14.000 ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi.

Predvolebné prieskumy avizujú vysokú volebnú účasť. Tá bola rekordná už v prvom kole, v ktorom hlasovalo viac než 68 percent oprávnených voličov. Rozdiely sú však v regiónoch – najmenej ľudí hlasovalo na severozápade krajiny, najviac v okolí hlavného mesta.

Nový český prezident sa funkcie ujme 8. marca po inaugurácii vo Vladislavskej sále Pražského hradu. V úrade vystrieda odchádzajúceho Miloša Zemana, ktorému sa skončí druhé funkčné obdobie.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)