Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VOJNA na Ukrajine Deň tristotridsiaty ôsmy (27. január 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok požiadal spojencov o ďalšie zbrane, ktoré Kyjev potrebuje na zastavenie ruskej agresie. Informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 337

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 337 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom piatkovom videopríhovore pozval prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, aby prišiel do mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde sa už celé mesiace odohrávajú urputné boje medzi ukrajinskými obrancami a ruskou armádou. Zelenského pozvanie je reakciou na stanovisko Medzinárodného olympijského výboru, ktorý deklaroval, že hľadá cestu k tomu, aby mohli ruskí športovci súťažiť na olympijských hrách 2024 pod neutrálnou vlajkou.

19:35 Nemecký minister obrany Boris Pistorius v rozhovore pre denník Die Süddeutsche Zeitung zdôraznil, že Berlín Ukrajine nepošle aj bojové stíhačky, o ktoré žiada Kyjev. Okrem toho konštatoval, že osobitný 100-miliardový obranný fond nepostačuje na ani pokrytie aktuálnych potrieb Nemecka. Na otázku, či Berlín vyhovie ďalšej požiadavke Kyjeva na dodanie bojových stíhačiek, po tom čo Nemecko prisľúbilo poskytnutie 14 tankov Leopard, Pistorius odpovedal, že to je "vylúčené".

16:58 Belgicko oznámilo, že pošle Ukrajine ďalší balík vojenskej pomoci v hodnote 93,6 milióna eur. V piatok to uviedol belgický premiér Alexander De Croo, informoval denník The Guardian. Belgická ministerka obrany Ludivine Dedonderová vyhlásila, že najnovší balík pomoci bude obsahovať protilietadlové rakety zem-vzduch, protitankové zbrane, guľomety, granáty a ďalšiu muníciu.

16:35 Do Nemecka v piatok dorazili prví ukrajinskí vojaci na výcvik zameraný na ovládanie bojových vozidiel pechoty (BVP) Marder. Na brífingu to novinárom potvrdil hovorca ministerstva obrany v Berlíne, informovala stanica CNN. Rezort obrany spresnil, že výcvik bude prebiehať v meste Münster v Dolnom Sasku a ukončený by mal byť koncom marca.

16:18 Okupované časti štyroch ukrajinských oblastí, ktoré Rusko vlani v septembri nezákonne anektovalo, budú musieť používať moskovský čas. Uviedlo to ruské ministerstvo priemyslu a obchodu, napísala v piatok spravodajská stanica Sky News. Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť sa stanú súčasťou ruského druhého časového pásma, píše sa v príspevku ministerstva zverejneného na platforme Telegram. Podľa neho už bol vláde doručený návrh zákona týkajúci sa tejto záležitosti.

15:56 Poľsko dodá Ukrajine okrem už sľúbených 14 tankov typu Leopard 2 aj ďalších 60 modernizovaných tankov PT-91. V piatok to potvrdil poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala z televízie Sky News.

15:12 Rada Európskej únie predĺžila v piatok sankčné opatrenia voči viacerým sektorom ekonomiky Ruskej federácie o ďalších šesť mesiacov. V platnosti tak zostanú najmenej do 31. júla 2023, informuje TASR.

13:32 Rusko v čase vojny porušuje "základné princípy ochrany detí" tým, že dáva ukrajinským deťom ruské pasy a posiela ich na adopciu. V rozhovore pre agentúru Reuters zverejnenom v piatok to uviedol vysoký komisár OSN pre utečencov Filippo Grandi.

13:20 Rada EÚ predĺžila o šesť mesiacov sankcie voči Rusku uvalené kvôli vojne na Ukrajine.

13:19 V sektore Vuhledar zahynulo včera 109 ruských vojakov.

12:43 Škandálom zasiahnutý zákonodarca Mykola Tyščenko bol vylúčený z parlamentnej frakcie strany Sluha ľudu prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedla hovorkyňa frakcie Julija Paliičuk.

12:42 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok zopakoval tvrdenie, že na Ukrajine pôsobia "neonacisti". Urobil tak v deň, keď si svet pripomína pamiatku obetí holokaustu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

11:12 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok žiadala od nemeckého veľvyslanca vysvetlenie "protichodných" vyjadrení z Berlína o "vojne proti Rusku". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

11:11 Ukrajinský premiér Volodymyr Zelenskyj si v stredu na sociálnej sieti Telegram pripomenul Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

10:30 Generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefano Sannino v piatok povedal, že Rusko bezhlavými útokmi na civilistov a nevojenské ciele posunulo svoju vojnu na Ukrajine na "inú úroveň". TASR správu prevzala z agentúry AP.

10:29 Moskva by o postupe svojich vojakov na Ukrajine mohla šíriť cielené dezinformácie, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany. TASR o tom informuje na základe oznámenia ministerstva na sociálnej sieti.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu