Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Rusko: Misia EUMA len prehĺbi problémy v Náhornom Karabachu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí však vyslanie misie EUMA na arménsko-azerbajdžanskú hranicu "len prehĺbi súčasné problémy", ktoré v regióne sú.

Moskva 26. januára (TASR) - Rusko vo štvrtok obvinilo Európsku úniu, že vyslaním monitorovacej misie EUMA na spornú hranicu medzi Arménskom a Azerbajdžanom "prispieva ku geopolitickej konfrontácii". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

EÚ chce spustením misie EUMA posilniť svoj vplyv v tejto oblasti, v ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv. Rozhodla sa tak v období, ktoré arménski predstavitelia opisujú ako "humanitárnu krízu", ktorá má negatívne dôsledky najmä na sporný región Náhorný Karabach.

Od polovice decembra blokuje skupina Azerbajdžancov jedinú prístupovú cestu z Arménska do Náhorného Karabachu. Protestuje tak proti údajne ilegálnej ťažbe, ktorá poškodzuje životné prostredie. Táto blokáda spôsobila, že hornatý Náhorný Karabach, v ktorom žije približne 120.000 ľudí, nemá dostatok potravín, liekov a paliva.

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí však vyslanie misie EUMA na arménsko-azerbajdžanskú hranicu "len prehĺbi súčasné problémy", ktoré v regióne sú.

"Pokusy EÚ o získanie podpory zo strany Arménska za každú cenu a zabrzdenie ruských mediačných snáh by mohlo záujmy Arménov a Azerbajdžancov len poškodiť," vyhlásil ruský rezort diplomacie. Dodal, že podľa neho je "v dohľadnej budúcnosti kľúčovým faktorom pre stabilitu a bezpečnosť v regióne ruská mierová delegácia".

Na jeseň 2020 vypukol medzi Arménskom a Azerbajdžanom ozbrojený konflikt nazývaný aj druhá vojna o Náhorný Karabach, ktorý si za šesť týždňov svojho trvania vyžiadal vyše 6500 obetí. Konflikt sa skončil uzavretím prímeria, ktoré sprostredkovala Moskva. Napriek prímeriu však v regióne naďalej pretrváva napätie.