Aktuálne 27. január 2023

Rusko obvinilo Európsku úniu, že jej misia v Náhornom Karabachu prehĺbi problémy

TASR
TASR

Únia chce spustením misie EUMA posilniť svoj vplyv na spornej hranici medzi Arménskom a Azerbajdžanom, na ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv.

Únia chce spustením misie EUMA posilniť svoj vplyv na spornej hranici medzi Arménskom a Azerbajdžanom, na ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rusko vo štvrtok obvinilo Európsku úniu, že vyslaním monitorovacej misie EUMA na spornú hranicu medzi Arménskom a Azerbajdžanom „prispieva ku geopolitickej konfrontácii“. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

EÚ chce spustením misie EUMA posilniť svoj vplyv v tejto oblasti, v ktorej Moskva po desaťročiach dominantného postavenia postupne stráca svoj vplyv. Rozhodla sa tak v období, ktoré arménski predstavitelia opisujú ako „humanitárnu krízu“, ktorá má negatívne dôsledky najmä na sporný región Náhorný Karabach.

Od polovice decembra blokuje skupina Azerbajdžancov jedinú prístupovú cestu z Arménska do Náhorného Karabachu. Protestuje tak proti údajne ilegálnej ťažbe, ktorá poškodzuje životné prostredie. Táto blokáda spôsobila, že hornatý Náhorný Karabach, v ktorom žije približne 120-tisíc ľudí, nemá dostatok potravín, liekov a paliva.

Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí však vyslanie misie EUMA na arménsko-azerbajdžanskú hranicu „len prehĺbi súčasné problémy“, ktoré v regióne sú.

„Pokusy EÚ o získanie podpory zo strany Arménska za každú cenu a zabrzdenie ruských mediačných snáh by mohlo záujmy Arménov a Azerbajdžancov len poškodiť,“ vyhlásil ruský rezort diplomacie. Dodal, že podľa neho je „v dohľadnej budúcnosti kľúčovým faktorom pre stabilitu a bezpečnosť v regióne ruská mierová delegácia“.

Na jeseň 2020 vypukol medzi Arménskom a Azerbajdžanom ozbrojený konflikt nazývaný aj druhá vojna o Náhorný Karabach, ktorý si za šesť týždňov svojho trvania vyžiadal vyše 6500 obetí. Konflikt sa skončil uzavretím prímeria, ktoré sprostredkovala Moskva. Napriek prímeriu však v regióne naďalej pretrváva napätie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia