Aktuálne 26. január 2023

Moslimovia v Španielsku odsúdili útoky imigranta v katolíckych kostoloch

TASR
TASR

Stovky ľudí si uctili pamiatku obete stredajšieho útoku, ktorý spáchal imigrant z Maroka vyzbrojený mačetou.

Stovky ľudí si uctili pamiatku obete stredajšieho útoku, ktorý spáchal imigrant z Maroka vyzbrojený mačetou.

TASR

TASR

Moslimovia v Španielsku odsúdili útoky imigranta v katolíckych kostoloch
Foto TASR/AP

Stovky ľudí sa vo štvrtok zišli v juhošpanielskom meste Algeciras, aby si pred miestnym katolíckym kostolom uctili pamiatku obete stredajšieho útoku, ktorý spáchal imigrant z Maroka vyzbrojený mačetou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Pri útoku, ktorý sa odohral v dvoch katolíckych kostoloch, prišiel o život muž pôsobiaci v jednom z nich ako kostolník. Zranené boli štyri osoby vrátane jedného kňaza. Očití svedkovia vypovedali, že útočník kričal a začal na zem zhadzovať obrazy, kríže i sviečky.

Hovorca miestnej moslimskej komunity Dris Mohamed Amar na zhromaždení obyvateľov mesta uviedol, že miestni moslimovia dôrazne odsudzujú útok voči neozbrojeným ľuďom. Súčasne vyjadril nádej, že tento čin neohrozí harmóniu, ktorá vládne medzi rôznymi komunitami žijúcimi v Algeciras.

Hovorca španielskej biskupskej konferencie César García Magán označil útok v Algeciras za „odsúdeniahodný, neospravedlniteľný a odporný“, ale varoval pred „nebezpečenstvom démonizácie určitých skupín“.

Miestne médiá podľa uviedli, že podozrivý z útoku, 25-ročný Maročan, žil v blízkosti týchto kostolov, ktoré sú od seba vzdialené len 300 metrov. Polícia vykonala vo štvrtok ráno v jeho bydlisku prehliadku.

Motív jeho činu stále nie je známy. Španielsky najvyšší trestný súd ho začal vyšetrovať pre podozrenie z terorizmu. Podľa ministra vnútra Fernanda Grande-Marlasku však zatiaľ nie je možné povedať, či incident súvisí s terorizmom. Potvrdil však, že doň „neboli zapojené žiadne tretie strany“.

Podľa ministerstva vnútra nebol muž v minulosti „v Španielsku ani v inej spojeneckej krajine odsúdený za trestný čin alebo terorizmus“. Bezpečnostné zložky preto nemali dôvod sledovať ho.

Ministerstvo vnútra súčasne uviedlo, že v júni minulého roka bol Maročanovi doručený príkaz na vyhostenie. „Keďže išlo o administratívnu procedúru, jeho implementácia nebola okamžitá,“ vysvetlil hovorca rezortu vnútra.

Muž bol v auguste roku 2019 deportovaný z Gibraltáru z dôvodu nelegálneho vstupu na toto územie, uvádza sa vo vyhlásení vlády tejto britskej enklávy.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia