Aktuálne 26. január 2023

V druhom kole českých prezidentských volieb sa už od štvrtka hlasuje v zahraničí

TASR
TASR

Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. O 18. hodine stredoeurópskeho času sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile.

Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. O 18. hodine stredoeurópskeho času sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile.

TASR

TASR

V druhom kole českých prezidentských volieb môžu už vo štvrtok hlasovať voliči v zahraničí. Ako prví dostali možnosť voliť Česi žijúci v Južnej Amerike. O 18.00 h SEČ sa otvorili volebné miestnosti v Argentíne, Brazílii a Čile, informuje TASR podľa správy televízie Nova.

Ako ďalší môžu hlasovať voliči na Kube či východnom pobreží Spojených štátov. Ako posledné sa na americkom kontinente otvoria volebné miestnosti v kalifornskom Los Angeles, a to o 23.00 h. Hlasovať sa bude aj v piatok.

Pred otvorením volebných miestností v samotnej ČR budú mať možnosť voliť aj Česi v Austrálii, Ázii či vo východnej Afrike. Na väčšine európskych zastupiteľských úradov začnú voľby rovnako ako v Česku, teda v piatok o 14.00 h.

Hlasovanie v zahraničí sa začalo skôr preto, aby výsledky mohli byť už spočítané vo chvíli, keď sa v sobotu o 14.00 zavrú volebné miestnosti v Česku.

Na hlasovanie v zahraničí sa zaregistrovalo viac než 14.000 ľudí, pričom sa očakáva, že ďalšie tisícky občanov prídu voliť s voličskými preukazmi. Celkovo sa v zahraničí dá voliť na 110 miestach. V prvom kole pred dvoma týždňami hlasovalo v zahraničí približne 16.000 Čechov.

Voliť môžu aj českí vojaci pôsobiaci v zahraničí vrátane tých, ktorí sú v rámci misie NATO zameranej na posilnenie východného krídla Aliancie vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť na Slovensku.

V stredu mohli v Česku ako prví odovzdať svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb ľudia, ktorí sú v izolácii s ochorením COVID-19. Stanovištia drive-in hlásili takmer dvojnásobný počet voličov než pred dvoma týždňami a vyšší záujem bol aj o voličské preukazy.

V samotnej Českej republike sa hlasuje od piatku 14.00 do 22.00 h a potom v sobotu od 8.00 do 14.00 h. Prieskumy volebných preferencií zverejnené pred druhým kolom volieb favorizujú bývalého náčelníka generálneho štábu Petra Pavla pred expremiérom Andrejom Babišom.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia