Zo zahraničia

Tak BLÍZKO ako nikdy predtým: Na Zem sa rúti asteroid veľký ako DODÁVKA! Bude to TESNÉ!

Okolo Zeme preletí v najbližších hodinách asteroid veľkosti dodávkového automobilu.

Ilustračný obrázok k článku Tak BLÍZKO ako nikdy predtým: Na Zem sa rúti asteroid veľký ako DODÁVKA! Bude to TESNÉ!
Zdroj: www.pixabay.com

Okolo Zeme preletí v najbližších hodinách asteroid veľkosti dodávkového automobilu. Podľa americkej Agentúry pre letectvo a vesmír (NASA) pôjde o najbližší zaznamenaný prelet asteroidu okolo planéty Zem vôbec. Vo štvrtok to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.

Vesmírne teleso s označením 2023 BU sa najbližšie k Zemi dostane o 01.27 SEČ, keď preletí nad najjužnejšou časťou Južnej Ameriky vo výške 3 600 kilometrov.

Riziko nehrozí

Odborníci z NASA však verejnosť ubezpečili, že neexistuje žiadne riziko zrážky asteroidu so Zemou.

Pre porovnanie, geostacionárne satelity sa nachádzajú vo výške približne 35-tisíc kilometrov nad zemským povrchom a Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) je od Zeme vzdialená 400 kilometrov.

Ak by však asteroid 2023 BU predsa mieril priamo na Zem, zhorel by v atmosfére, keďže má priemer len 3,5 a najviac 8,5 metra, uvádza NASA.

O existencii asteroidu ako prvý informoval amatérsky astronóm Gennadij Borisov z observatória Margo na Kryme. Borisov sa stal známym už v roku 2019, keď pomocou podomácky vyrobeného teleskopu objavil kométu, ktorá prelietala cez slnečnú sústavu.

Umelo zmenili dráhu

Táto kométa sa v súčasnosti nazýva 2I/Borisov.

Agentúra DPA pripomína, že vedcom sa podarilo v blízkosti Zeme identifikovať 27-tisíc asteroidov, pričom približne 10-tisíc z nich má priemer väčší ako 140 metrov. Žiaden z nich by však v dohľadnej budúcnosti nemal smerovať priamo k Zemi.

Vlani v októbri sa bádateľom z NASA podarilo umelo zmeniť dráhu letu asteroidu. Bol to prvý krok ľudstva v posilnení planetárnej obrany.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM