Dobré noviny
FOTO: Klenot, ktorý ohrozuje vojna. Ukrajinská Odesa sa dostala do zoznamu svetového dedičstva
TASR
TASR

FOTO: Klenot, ktorý ohrozuje vojna. Ukrajinská Odesa sa dostala do zoznamu svetového dedičstva

Odesa
Odesa — Foto: Wikipedia/Nata Naval, Konstantin Brizhnichenko

O zaradenie Odesy medzi pamiatky UNESCO vlani v októbri oficiálne požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v stredu do zoznamu lokalít svetového dedičstva v ohrození historické centrum ukrajinského mesta Odesa. Na rovnaký zoznam pribudli aj lokality v Jemene a Libanone. Informuje o tom správa agentúry AFP.

Perla Čierneho mora

Za zaradenie vybraných častí Odesy, často označovanej za „perlu Čierneho mora“, na zoznam hlasovalo šesť z 21 členov Výboru pre svetové dedičstvo, jeden bol proti a 14 sa zdržalo. Rusko, ktoré vo februári 2022 zaútočilo na Ukrajinu, sa opakovane pokúšalo hlasovanie oddialiť.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=554547280054158&set=a.292345616274327

„Zatiaľ čo vojna pokračuje, tento zápis stelesňuje naše spoločné odhodlanie zabezpečiť, aby bolo toto mesto, ktoré vždy odolalo globálnym otrasom, ochránené pred ďalším zničením,“ uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Ako im to pomôže?

Odesa tak získa „prístup k lepšej technickej a medzinárodnej finančnej pomoci“ na jej ochranu alebo v prípade potreby obnovy. O zaradenie Odesy medzi pamiatky UNESCO vlani v októbri oficiálne požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, aby tak mesto ochránil pred ruskými leteckými útokmi.

Odesa.
Odesa. Foto: Wikipedia/Julian Nyča
Odesa.
Odesa. Foto: Wikipedia/Posterrr

Viac si môžete prečítať na ďalšej stránke.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?