Dobré noviny
Prezidentka Čaputová dostáva od Nemcov jeden kompliment za druhým. Udelia jej aj cisárovu cenu
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Prezidentka Čaputová dostáva od Nemcov jeden kompliment za druhým. Udelia jej aj cisárovu cenu

— Foto: Facebook Z. Čaputovej a TASR/AP

V utorok si Zuzana Čaputová prevzala v Berlíne Schwarzkopfovu európsku cenu a už jej chcú udeliť ďalšiu.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dostane Cenu cisára Otta, ktorú udeľuje nemecké mesto Magdeburg. Toto ocenenie udeľuje Kultúrna nadácia cisára Otta osobnostiam, ktoré "mimoriadnym spôsobom prispeli k procesu európskej integrácie, predovšetkým s ohľadom na štáty strednej, východnej a juhovýchodnej Európy".

Presvedčená Európanka s otvorenou mysľou

Slovenskú prezidentku chce oceniť za jej proeurópsku orientáciu a jej odhodlanie presadzovať právny štát, mier a slobodu, oznámilo v stredu mesto Magdeburg. Ocenenie bude slávnostne odovzdané 30. augusta 2023 v magdeburskej katedrále.

Zuzana Čaputová je "presvedčená Európanka s otvorenou mysľou, ktorá sa teší medzinárodnému rešpektu a uznaniu ďaleko za hranicami Slovenska a zaujala aj jasný postoj voči ruskej agresívnej vojne na Ukrajine," uviedla starostka Magdeburgu Simone Borrisová. Pripomenula tiež dlhoročné úsilie Čaputovej pri obrane ľudských práv a právneho štátu.

Cenu získavajú prezidenti i diplomati

V minulosti Cenu cisára Otta (Kaiser-Otto-Preis) získali napríklad bývalý nemecký prezident Richard von Weizsäcker, bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová, niekdajšia šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či rumunský prezident Klaus Iohannis.

S ocenením, ktoré je pomenované po prvom rímsko-nemeckom cisárovi Ottovi I. Veľkom (912-973), nie je spojená finančná odmena. Laureáti dostávajú pamätné osvedčenie a bronzovú medailu. Cena sa udeľuje každé dva roky od roku 2005.

V utorok si Čaputová prevzala v Berlíne Schwarzkopfovu európsku cenu. Ocenená bola za odvahu postaviť sa organizovanému zločinu, za práva menšín, najmä Rómov, a za ekologicky udržateľnú budúcnosť. Na slávnostnom odovzdávaní sa zúčastnil aj nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Už ste čítali?