Dobré noviny
Milá pani kuchárka, prosíme si burger. Petícia malých školákov z Ostravy začala revolúciu v kuchyni
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Milá pani kuchárka, prosíme si burger. Petícia malých školákov z Ostravy začala revolúciu v kuchyni

— Foto: Facebook/ZŠ a MŠ Ostrava, Ostrčilova, Facebook/Food Atelier Davida Valíčka

Kuchárky deťom pripravili až osemsto hamburgerov.

Hoci deti milujú hamburgery, v školskej jedálni by ste ich asi hľadali márne. Keď na ne však dostali chuť deti zo základnej školy v Ostrave, vymysleli plán a svoje pani kuchárky poprosili o zmenu. Ako informovala škola na svojom Facebooku, do školskej jedálne zamierili s petíciou, ktorá vedenie poriadne prekvapila.

Prosíme si burger

Nakoniec sa riaditeľka rozhodla, že deti predsa len poteší. „Milá pani kuchárka, raz by sme si priali mať na obed burger a hranolky a na dezert jahodovú tortu, prosím,“ píše sa v petícii, ktorú zdobí dvesto podpisov maškrtných tretiakov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=633077558819592&set=a.520756276718388

„Podpísal som sa, pretože sme so spolužiakmi chceli niečo neobvyklé na obed. A burgre milujem,“ prezradil pre Blesk osemročný Vašek, ktorý spolu so spolužiačkou Johankou petíciu odovzdal kompetentným.

Zobrali to vážne

Keďže deti svoju akciu brali seriózne, v podobnom duchu ju prebrala aj vedúca jedálne Šárka Kaločová. „Išla som s tým za pani riaditeľkou, či by sa dalo vyhovieť. Súhlasila,“ prezradila a dodala, že škola má dobré vzťahy so šéfkuchárom Davidom Valíčkom, preto ho v milej záležitosti poprosili o pomoc. Hoci príprava veľkého počtu hamburgerov je časovo náročná, rozhodli sa pripraviť nielen petičných dvesto hamburgerov, ale rovno osemsto, aby sa dostalo na všetkých vrátane učiteľov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/ZSaMSOstravaOstrcilova10/posts/pfbid0wjwHZrxsGbgh5PqSjfwT3UR3Vwt4X5GNr93VmHN88oZVLr1RcuHZP6k9JBszx5G6l

„Je pekné vidieť tú radosť. A do života sa hodí, že ‚občianska‘ iniciatíva bola vypočutá. Ale dúfam, že nabudúce si nepoprosia sushi,“ zasmiala sa riaditeľka Lenka Lednická. Deti jej potom písomne poďakovali a ako vraví, podobným akciám sa nebráni do v budúcnosti. „Občas si môžu deti dať aj niečo menej tradičné, než sú zo školy zvyknuté. Napríklad inšpirujeme ďalšie školy,“ uzavrela riaditeľka.

Už ste čítali?