Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dnes začíname zapaľovať adventné sviece. Ich fialová farba nie je žiaden módny výstrelok

Na Prvú adventnú nedeľu začínajú kresťania zapaľovať adventné vence, a modliť sa každodennú pobožnosť na oslavu začiatku liturgického roka. Svetlo z horiacich sviec symbolizuje prichádzajúceho Krista, ktorý rozptyľuje temnotu a strach, pretože on je „svetlo sveta“.

Tradícia adventného venca vznikla v útulku pre opustené deti začiatkom 19. storočia. Vyrobil ho nemecký evanjelický pastor Johann Henrich Wichern. Pre chudobné a opustené deti zriadil útulok, ktorý nazval Drsný dom. Tie sa zvykli pýtať, koľko dní ešte zostáva do Vianoc, a pastor sa rozhodol vyrobiť drevený veniec s 24 sviečkami – devätnástimi tenšími, ktoré predstavovali všedné dni, a štyrmi hrubšími sviecami, symbolizujúcimi štyri adventné nedele. Posledná sa páli na Štedrý deň.

Farbou adventných sviečok je fialová. Táto farba odráža pokánie, pôst a je farbou kráľovskou. Má ale aj mnoho iných významov. Fialová je farbou spektra, v ktorej sa stretáva božská modrá a človečia červená. Na adventnom venci by mali byť podľa tradície tri fialové sviece, a jedna ružová. Tá patrí tretej adventnej nedeli, a je symbolom radosti z očakávania.

Adventné obdobie znamená pre kresťanské cirkvi podľa nationaltoday.com začiatok nového roka, a je aj časom na striedmosť, a osobné zamyslenie.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.