Rusko

Rusko

Komentár: IIHF zbytočne uvažuje o Rusku

Tomáš Prokop • 05. okt 2022 o 13:25
Už prešlo pár týždňov od rozhodnutia výkonného výboru SZĽH, ktoré pobúrilo časť verejnosti aj sponzorov. Zväz chce naďalej pozývať do reprezentácie hokejistov z KHL. Odvtedy kompetentní hrajú mŕtvych chrobákov. Možno sa spoliehajú, že časom sa zabudne, ako to na Slovensku často býva.

Rozhodnutie vyvolalo nevôľu, ale ešte horšie vyznievajú kroky IIHF. Medzinárodná hokejová federácia vyhlásila rovno v deň, keď Vladimir Putin neoprávnene anektoval časti Ukrajiny k Rusku, že sa ruskí aj bieloruskí hokejisti môžu v budúcnosti vrátiť do elitnej kategórie majstrovstiev sveta.

Zástupcovia IIHF nepriamo naznačili, že by sa to mohlo stať už v roku 2024, keď sú na programe majstrovstvá sveta v Česku. V časoch, keď ruská armáda naďalej útočí na Ukrajine na civilné ciele, zabíja deti či starcov, sú kroky hokejovej federácie nielen zbytočne unáhlené, ale aj nelogické.

Dnes ešte nikto nevie povedať, kam krvavý konflikt eskaluje a či sa neskončí až jadrovou katastrofou. Preto nie je namieste hovoriť, kedy sa Rusi vrátia na najvyššie podujatia. Problémy v tomto zvyšuje NHL, ktorá otvorene hovorí, že chce, aby ruskí hokejisti štartovali na Svetovom pohári v roku 2024. Nie je však jasné, v akom tíme.

Nielen u nás často prevláda formulka „nemiešajte šport s politikou“. Ak to niekto myslí vážne, tak sa len skrýva. Šport je od počiatku spojený s rozhodnutiami politikov, a naopak. Veď si len pozrime, koľko hokejistov kandiduje v blížiacich sa komunálnych a župných voľbách.

Adolf Hitler si v roku 1936 robil propagandu cez olympijské hry v Berlíne a Putin má zase KHL. Len minulý týždeň vyšlo nariadenie, aby podporovali nepochopiteľnú inváziu na Ukrajinu všetky ligové kluby. Ruskí hokejoví reprezentanti za vojnu priamo nemôžu, ale ich krajina sa rozhodla pre medzinárodnú izoláciu a odsúdenie. Preto nie je čas a ani miesto na to, aby sa dnes uvažovalo, kedy a ako sa Rusi a Bielorusi vrátia na svetový šampionát.