Róbert Vittek.

Róbert Vittek.

Dobroty Martina Dobrotku: Vítam príchod Róbertov

Martin Dobrotka • 05. okt 2022 o 09:20
Ak si odmyslíme reprezentačný zraz, počas uplynulých dní najviac rezonovali v našom futbalovom priestore zmeny vo vedení Slovana Bratislava. Priznám sa, že vývoj udalostí v tábore nášho majstra bol pre mňa v mnohých aspektoch prekvapujúci.

Aj napriek nútenému koncu športového riaditeľa Richarda Trutza a celého skautského oddelenia som nečakal, že po siedmich rokoch vo funkcii rezignuje na svoj post generálny riaditeľ Ivan Kmotrík ml. Z druhej strany to však chápem. Údajný medializovaný konflikt v Jerevane medzi ním a trénerom Vladimírom Weissom st. bol už asi iba vyvrcholenie ich beztak napätého vzťahu, ktorého vývoj sme mohli ako telenovelu sledovať v podstate rok.

Keďže medzi oboma stranami nenastala zhoda v základnej veci ako je budovanie kádra, jeden z tejto dvojice musel skôr či neskôr odísť. Je dobré, že sa tak stalo, pretože odchod Kmotríka ml. pomôže k upokojeniu situácie. Mňa osobne prekvapilo, že keď išlo do tuhého, majiteľ klubu Ivan Kmotrík st. vyhadzovom najbližších ľudí svojho syna uprednostnil pohľad Vladimíra Weissa st.

To hovorí veľa o pozícii trénera v klube, ktorý si toto postavenie vydobyl úspechmi v minulosti. Áno, Kmotrík st. s Weissom st. bok po boku spolu zažili postup do skupiny Ligy majstrov s Petržalkou a tiež do Európskej ligy so Slovanom, no napriek tomu som nečakal, že konflikty v belasom tábore vyústia do odchodu Kmotríka ml. Krv je krv… Skôr som si myslel, že to prestane baviť trénera Weissa.

Ivan Kmotrík ml. bol pri štyroch tituloch Slovana, postupe do Európskej ligy a dvoch postupoch do Konferenčnej ligy. Na čelo klubu sa dostal bez skúsenosti a dosiahol úspechy. To mu všetko slúži ku cti, ale treba vnímať aj okolnosti. Všetci veľmi dobre vieme, že sa dopustil chýb, ktoré nevyplývali len z menších skúseností. A tiež treba pripomenúť, že pri investíciách, ktoré Slovan v posledných rokoch vynaložil, sa dalo dosiahnuť ešte viac.

Tituly na Slovensku sú totiž samozrejmosť, pretože kluby ako Žilina či Trenčín zmenili filozofiu a zvolili dobrovoľný ustúp z pozícii. Špička sa zúžila, Dunajská Streda či Trnava majú peňazí menej. To však samozrejme nie je chyba Ivana Kmotríka ml. Summa summarum, treba mu poďakovať za to, čo sa podarilo, ale určite z neho nerobiť najúspešnejšieho manažéra Slovana v modernej ére, lebo okolnosti hrali v jeho prospech. Napríklad, Žilinčania v sezóne 2010/11 hrali Ligu majstrov určite s menšími peniazmi.

Jednoducho, odchádzajúce vedenie z kapitálu nevytlačilo toľko, čo sa dalo. V každom prípade, tréner Vladimír Weiss st. dnes už nemusí riešiť vnútroklubové nezhody. Káder môže tvoriť v rámci možností na svoj obraz. Je na ňom, aby so svojimi skúsenosťami za porovnateľné peniaze vybudoval lepšie mužstvo. Ivan Kmotrík ml. viedol Slovan sedem rokov. Uvidíme, kde bude Slovan o ďalších sedem rokov. Potom bude priestor na hodnotenie.

V každom prípade, teší ma, že uvoľnené posty v klube zaujali Róbert Tomaschek a Róbert Vittek. A nie primárne preto, že sú slovanisti. Obaja spolupracovali v minulosti s Vladimírom Weissom st., a preto očakávam upokojenie situácie. Konečne by na Tehelnom poli mohli všetci ťahať za jeden koniec povrazu. To je základný predpoklad úspechu. Prvý menovaný pracoval pri slovenskej reprezentácii.

Druhý sa po skončení aktívnej kariéry dal na štúdium pod záštitou UEFA, na londýnskej a parížskej univerzite si v dvaapolročnom kurze rozširoval obzory v oblasti športového biznisu, manažmentu a marketingu. Predpokladám, že sa naučil veci, ktoré môže aplikovať v praxi. Kiežby títo ľudia dopomohli Slovanu dosiahnuť ešte viac, ako sa podarilo v posledných rokoch.