Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Vráble si na inteligentné technológie požičajú 380.000 eur

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Martin Baumann

Mestskí poslanci rozhodli, že aj napriek stúpajúcim cenám bude mesto v projekte pokračovať a od zmluvy s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR neodstúpi.

Vráble 4. októbra (TASR) - Zavádzanie inteligentných technológií bude stáť mesto Vráble o státisíce eur viac ako očakávalo. Radnica vypracovala projekt ešte v roku 2020, v júni 2021 bolo na magistrát doručené rozhodnutie o schválení nenávratného príspevku v hodnote 921.390,15 eura. "Celková hodnota projektu aj so spolufinancovaním v tom čase predstavovala sumu 1.048.403,42 eura," uviedol mestský úrad.

Počas prípravy na realizáciu a po sérii verejných obstarávaní sa však celková hodnota projektu zvýšila na 1.658.504,74 eura. Podľa radnice bol projekt pre mesto dôležitý, pretože riešil podstatné oblasti ďalšieho rozvoja Vrábeľ. "Napríklad verejné osvetlenie, parkovací systém, kamerový systém, mestský rozhlas, priechody pre chodcov a v rámci doplnkového prvku aj meteostanice. Posúval tak mesto na úroveň modernej samosprávy 21. storočia," informoval magistrát.

Mestskí poslanci napokon rozhodli, že aj napriek stúpajúcim cenám bude mesto v projekte pokračovať a od zmluvy s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR neodstúpi. Poslanci napokon schválili uznesenie, na základe ktorého Vráble na dofinancovanie projektu využijú úver od Environmentálneho fondu vo výške 380.000 eur.