16.04.2024, meniny má
4. októbra 2022

Jódové tabletky si v Seredi vymenilo 57 % obyvateľov. Kto to nestihol, stále má možnosť výmeny na mestskom úrade

Jódové tabletky si v Seredi vymenilo 57 % obyvateľov. Kto to nestihol, stále má možnosť výmeny na mestskom úrade
Zdroje: seas.sk/seznamzpravy.cz/seredsity.sk
reklama

Prednedávnom sme vás informovali, že na území Slovenska prebieha výmena jódových tabliet, ktoré sme dostávali v roku 2017. Týka sa miest a obcí v okolí jadrových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce. V okrese Galanta ide o mesto Sereď a obce Šaľgočka, Vinohrady nad Váhom a Zemianske Sady.

Nakoľko naše mesto spadá do okolia jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, je potrebné mať tieto tablety doma k dispozícii. V prípade jadrovej havárie nám tabletky poslúžia ako prvá pomoc.

Tablety si zatiaľ vymenilo 57 % obyvateľov Serede

Mesto Sereď spustilo výmenu tabliet ešte začiatkom augusta a uverejnilo harmonogram ich výdaja podľa jednotlivých ulíc. Tabletky si prišlo vymeniť 8 940 obyvateľov mesta Sereď, čo je 57,71 percenta z celkového počtu obyvateľov. 

Občania s trvalým alebo s prechodným pobytom v meste Sereď si môžu aj naďalej o nevyzdvihnuté jódové profilaktiká požiadať na Mestskom úrade v Seredi počas stránkových hodín úradu. Informácie priniesli Seredské novinky.

reklama

 Ako pôsobia jódové tabletky?

Jódové tablety nie sú určené na bezprostredné použitie, nakoľko stabilný jód blokuje viazanie rádioaktívneho jódu štítnou žľazou. Tieto tablety sa môžu použiť len v prípade radiačnej havárie na výzvu kompetentných orgánov v dávke určenej pre jednotlivé vekové kategórie.

Veronika Drábová, vedúca odboru radiačnej ochrany UVZ SR, upozorňuje: „V prípade núdzovej situácie, kedy dochádza k úniku rádioaktívneho jódu do ovzdušia, dáva Úrad verejného zdravotníctva SR príslušným orgánom na úseku ochrany obyvateľstva návrh na vykonanie opatrenia jódovej profylaxie.

Táto je neodkladným účinným ochranným opatrením vzťahujúcim sa na štítnu žľazu, ktoré sa vykonáva, ak dochádza k príjmu rádioaktívneho jódu. Zároveň dodávame, že prípravok jódovej profylaxie – jodid draselný je v Slovenskej republike registrovaný ako liečivo, preto dôrazne upozorňujeme, že jódové tablety sa nesmú užívať preventívne, ale len po jednoznačnej výzve štátu po úniku plynného rádioaktívneho jódu do ovzdušia.“

Podrobnosti o lieku nájdete v príbalovom letáku. Lieky po uplynutí expiračnej doby alebo nepoužité tabletky je potrebné odovzdať príslušným orgánom miestnej správy. Ich zneškodnenie bude zabezpečené v súvislosti s pravidlami pre liečivá. Staré lieky je možné taktiež odovzdať v ktorejkoľvek lekárni.

FB - Ministerstvo vnútra SR

Zdroj: FB Ministerstvo vnútra SR

Zdroje: seredskenovinky.sk
Zdieľať na Facebooku