Mimozemský artefakt? Helikoptéra Ingenuity zachytila na Marse neznámy objekt. Vedci presne nevedia, čo to je

Počas 33. letu si navigačná kamera helikoptéry všimla niečo neobyčajné. Vedci zatiaľ netušia, čo to môže byť.

Helikoptéra ingenuity našla na Marse neznámy objekt
Zdroj: PNGwing, Úprava: Vosveteit.sk

Planéta Mars je plná zvláštnych objektov. Či už ide o odpad, ktorý sme na nej zanechali sami alebo zvláštne skalnaté útvary pripomínajúce kvet alebo cintorín.

Občas sa však na planéte nájde niečo, čo rozprúdi našu predstavivosť. Pred niekoľkými mesiacmi to boli zvláštne „dvere“, ktoré si všimli fanúšikovia záhad na fotografii publikovanej 7. mája. Niet pochýb o tom, že zvláštna štruktúra naozaj vyzerá umelo, akoby ju niekto postavil, čo viedlo k teório o tom, že NASA našla vstup do mimozemského chrámu.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

V tomto prípade si tí „pozornejší“ všimli, že v tieni pri vchode stojí akási postava. Samozrejme, že v tomto prípade išlo len o bujarú predstavivosť určitej skupinky ľudí. Vzniku novej záhady neprispel ani fakt, že v rovnakom období zasadal americký kongres na tému UFO.

Hoci konšpirácia vznikla naozaj bleskovým tempom, rovnako rýchlo bola aj vyvrátená. Z jednej fotky totiž nie je možné presne určiť rozmery štruktúry a keď vyšli na povrch ďalšie zábery roveru Curiosity, hneď bolo jasné, že ak by to naozaj boli dvere, potom by museli byť Marťania trpaslíci.

S Marsom sa stále spája množstvo záhad. Bystré oči si na publikovaných záberoch dokázali všimnúť potkana, ženu alebo levitujúcu lyžičku. Najnovšie video z 33. letu helikoptéry Ingenuity prináša ďalšie tajomstvo. Ako uvádza portál americkej vesmírnej agentúry, počas letu sa podarilo zachytiť malú časť neznámeho objektu.

Vedci pracujúci na misii Ingenuity vysvetľujú, že neznámy objekt zachytila kamera navcam. Čo je však zvláštnejšie, úlomok počas predchádzajúceho letu viditeľný nebol. Zvláštny úlomok sa ukázal približne v polovici videa, kedy sa uvoľnil z nožičky helikoptéry a dopadol na povrch planéty.

Neznámy objekt

Podľa týchto informácií je najpravdepodobnejšie, že ide o niečo, čo sa uvoľnilo z helikoptéry počas letu. Tu sa však prípad zamotáva, pretože telemetrické údaje počas letu a po lete neukazujú žiadne známky poškodenia. Na prípade momentálne pracujú vedecké tímy misií Ingenuity a Perseverance.

Video z 33. letu americká NASA zdieľala aj na platforme Twitter. K videu sa už vyjadrilo množstvo ľudí, no zatiaľ čo si niektorí robia srandu, že ide o „použitý kondóm“, iní prinášajú celkom pravdepodobné vysvetlenie.

Neďaleko miesta, kde sa let odohral, sa totiž nachádza havarovaný kryt a padák z modulu, ktorý rover Perseverance dopravil na červenú planétu. Trosky sa nachádzajú približne 950 metrov od miesta letu. O niečo ďalej, približne 1,5 km, sa nachádza havarovaný pristávací stupeň rakety.

Predpokladá sa, že objekt na nožičke helikoptéry Ingenuity môže byť kúsok plastu, ktorý sa z trosiek uvoľnil. Ten nakoniec marťanský vietor odvial k „letisku“ z ktorého helikoptéra štartovala.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre