Elon Musk prišiel s „riešením“, ako ukončiť vojnu na Ukrajine. Mnohí krútia hlavami, ako ho toto napadlo

Elon Musk prišiel s kontroverzným riešením, ako by mohlo dôjsť k ukončeniu vojny medzi Ukrajinou a Ruskom.

Elon Musk a Vladimir Putin
Zdroj: flickr.com (Web Summit a Globovisión)

Vojna u nášho východného suseda začala ešte vo februári tohto roka a trvá do dnes. Začala potom, ako Moskva napadla Ukrajinu. Z pôvodnej „trojdňovej vojny“, je ale už viac ako polročný konflikt, ktorý narobil nielen obrovské materiálny škody, ale desaťtisíce ľudí stál i život. Dlho to vyzeralo tak, že sme v patovej situácii, ale Ukrajina v posledných týždňoch prevzala iniciatívu a postupne vytláča okupantov za hranice krajiny.

Rusko celý konflikt ale eskalovalo potom, ako vyhlásilo, že pripája štyri oblasti Ukrajiny k ich federácii. Moskva tak urobila nielen napriek sporným referendám, ktoré zorganizovala, ale aj tomu, že dané oblasti nemá pevne pod kontrolou.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Elon Musk prišiel s riešením, ako ukončiť vojnu

Nie je žiadnym tajomstvom, že Elon Musk poskytuje Ukrajine technológiu spoločnosti Starlink, aby mohli Ukrajinci zostať online. Najnovšie sa ale zapojil aj do „mierových diskusií“, ak to tak môžeme nazvať. Na sociálnej sieti Twitter navrhol riešenie, ako by mohlo dôjsť k ukončeniu vojny.

Podľa neho by malo byť na sporných územiach vykonané referendum pod kontrolou OSN, aby sa miestni obyvatelia rozhodli, kam chcú patriť. Ak by ľudia rozhodli, že chcú zostať pripojení k Ukrajine, tak Ruskí vojaci majú odísť. Zároveň navrhuje, aby Ukrajina zostala neutrálnou.

Medzičasom v tejto spornej ankete hlasovalo 2,35 milióna ľudí, pričom až 60% respondentov odpovedalo, že s návrhom nesúhlasí. V rámci ďalších príspevkov uviedol, že toto riešenie je jedno z najpravdepodobnejších, ako možno ukončiť vojnu čo najskôr. Rovnako poznamenal, že jednou z ďalších možností, ako ukončiť konflikt, je aj jadrová vojna. V tomto prípade ale prízvukoval, že to nie je pravdepodobné.

Ľudia krútia hlavami nad tým, čo navrhol

Návrh Elona Muska sa stretol s veľkou vlnou kritiky. Mnoho ľudí na sociálnej sieti ho požiadalo, aby zostal radšej pri technológiách. Rovnako poukázali aj na medzinárodné právo a na chaos, ktorý by nastal, ak by si mohol niekto „len tak“ anektovať územie cudzej krajiny. Rovnako upozorňujú na to, že Krym bol v minulosti slobodný a to až do roku 1783, kedy bol násilne obsadený Ruskou ríšou. Od roku 1921 bol súčasťou Ruskej SFSR a potom bol v roku 1954 prevedený do Ukrajinskej SSR, ktorá sa v roku 1991 stala nezávislou Ukrajinou.

„Elon, človeče. Zdá sa, že ste vynechali veľa hodín dejepisu, zatiaľ čo ste sa sústredili na vesmír a e-autá. Tvoje návrhy znejú ako Putinove. Dúfam, že si to tak nemyslel.“, píše Prytula, ukrajinský politik a dobrovoľník v armáde.

Viacero používateľov ďalej poukazuje aj na to, že takmer všetky európske krajiny, boli v minulosti súčasťou iného štátu alebo inej veľmoci. Išlo by doslova o otvorenie Pandorinej skrinky s ďalekosiahlymi následkami, kedy by si mocnejšie krajiny uzurpovali územie menších.

„Navyše, keď tvrdíte, že niektorá časť suverénnej krajiny by mala patriť inej v rozpore s medzinárodným právom, otvárate Pandorinu skrinku. Všetky európske krajiny boli v určitom okamihu súčasťou inej krajiny. Alebo dokonca niekoľko ďalších.“, upozorňuje stránka Пeрзидент Роисси.

Čo si myslíte o ankete Elona Muska? Je podľa vás jeho návrh riešením alebo nie? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch alebo na sociálnych sieťach.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre