V UNB podala výpoveď tretina lekárov, týkajú sa najmä oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny

4.10.2022
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) podalo výpoveď 500 z 1490 lekárov. Výpovede sa týkajú najmä oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny (OAIM), kde ich môže odísť 66 zo 135. Vyplýva to zo stanoviska hovorkyne nemocnice Evy Kliskej.

UNB najviac výpovedí zaznamenala okrem pracovísk anesteziológie a intenzívnej medicíny, na interných klinikách, traumatológii a novorodeneckej klinike v Petržalke. Nemocnica verí, že sa im situáciu spoločne s rezortom zdravotníctva podarí stabilizovať. "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v tejto chvíli nie je ohrozené," zdôraznila hovorkyňa.

Národný onkologický ústav (NOÚ), naopak, zatiaľ žiadne výpovede lekárov neeviduje, uviedol to jeho riaditeľ Tomáš Alscher. "Lekári v našom špecializovanom ústave nepodali hromadné výpovede, i keď sa stotožňujú s postojom svojich kolegov a podporujú ich," ozrejmil.

Alscher ich prístup ocenil. "Ďakujem všetkým našim lekárom, že môžeme naďalej plniť náš primárny cieľ, poskytovať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť v plnom rozsahu našim onkologickým pacientom," dodal.

Lekárske odborové združenie (LOZ) minulý týždeň informovalo, že ku koncu septembra podalo výpoveď najmenej 2050 lekárov. O aktuálnych počtoch chce informovať v utorok (4. 10.). Lekárski odborári už dlhšie avizovali podanie výpovedí na znak nesúhlasu s aktuálnymi podmienkami v systéme.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) minulý týždeň poslal do LOZ dokument o riešení ich požiadaviek. Skritizoval, že k lekárom sa nedostal. Šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský reagoval, že v ňom nie sú ich požiadavky zapracované. Ide podľa neho o plán plnenia úloh z programového vyhlásenia vlády. "Navyše, plán bol poslaný s tým, že je interný a nikde nemá byť posunutý a následne ho ministerstvo zdravotníctva pošle novinárom," doplnil.

(tasr, ms)

Páčil sa vám článok?