RECENZIA Samsung Galaxy Z Fold 4: Užitočný model so sebavedomou cenou. Ako sa mu darilo v našom teste?

Počas posledných dní sme testovali model Samsung Galaxy Z Fold 4. Skladateľná novinka má väčší potenciál, ako by ste si predstavili.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Zdroj: Vosveteit.sk

Keď sa povie skladateľný smartfón, určite vám na um príde spoločnosť Samsung, ktorá sa takýmto druhom zariadení zaoberá už niekoľko rokov. Tento rok sme mali tú čest byť svedkami odhalenia modelu Samsung Galaxy Z Fold 4, pričom nás mohol prekvapiť a očariť hneď z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich je samozrejme to, že skladateľné zariadenia určite pôsobia prémiovo a keď sa na tento model pozrieme, očarí nás najmä pre vizuálne spracovanie.

Okrem toho však nesmieme zabudnúť na to, čo sa nachádza v jeho útrobách a akú prémiovú výbavu ponúka. Samozrejme, že nejde o tradičnú vlajkovú loď, no napriek tomu možno osloví aj vás. My sme mali teraz možnosť stráviť niekoľko dní s týmto krásavcom a teraz sa s vami v našej recenzii podelíme o naše dojmy a pocity, ktoré sme z na prvý pohľad luxusného modelu získali.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Samsung to s konštrukciou zvládol na jednotku!

Keď spoločnosť Samsung predstavila prvú generáciu svojho skladateľného modelu typu Fold, fanúšikovia mali zmiešané ohlasy. Niektorí sa sťažovali na problémy s displejom, ktorý bol extrémne krehký a dokázali ste ho jednoducho poškodiť. Iní sa zasa sťažovali na celú konštrukciu smartfónu, ktorá jednoducho pôsobila slabo. Napriek tomu si dovolím povedať, že celá konštrukcia modelu Galaxy Z Fold 4 je pevná a zvládne aj nie príliš opatrné zaobchádzanie. Už na prvý pohľad vidíme, že ani zadná strana, ani displej nie je „vyrobený z papiera“. Robustná konštrukcia nám vie pekne padnúť do ruky a my sa nemusíme báť toho, že by sme Galaxy Z Fold 4 poškodili. Napriek tomu však za spomenutie stojí to, že otváranie displeja je trochu oriešok. S určitosťou pri tom použijete obe ruky, keďže spojenie sa otvára o niečo ťažšie.

Zadná strana smartfónu je vyrobená zo skla a chránená ochranou Gorilla Glass Victus+. Vďaka tomu sa nemusíme báť, že by sme model jednoducho poškodili. A aj keď je zadná strana zo skla, odtlačky prstov príliš nechytá, minimálne teda nie v elegantnej matnej farbe Graygreen, ktorú som mala možnosť testovať. Keď sa však vrátim k odolnosti modelu Galaxy Z Fold 4, nesmiem zabudnúť ani na hliníkový rám Armor, ktorý chráni zariadenie a ostatne sme ho mohli nájsť aj v modeli Galaxy Z Flip 4.

Samsung Galaxy Z Fold 4 rám
Zdroj: Vosveteit.sk

V prípade skladateľných smartfónov má väčšina používateľov strach aj o displej. Pri sklápaní modelu Galaxy Z Fold 4 však neprichádza k dotyku displeja, ktorý by sa mohol poškodiť. Na okrajoch displeja sa nachádzajú vyvýšené miesta, ktoré tomu zabraňujú. O ochranu zariadenia sa rovnako stará certifikácia IPX8. Tá nám umožňuje ponoriť zariadenie do vody do hĺbky 1.5 metra až na 30 minút.

Samsung Galaxy Z Fold 4 IP certifikácia
Zdroj: Vosveteit.sk

Displeje si určite zamilujete

Hlavnou súčasťou modelu so skladateľnou konštrukciou je bezpochyby jeho displej. Pri zloženom zariadení môžeme rátať s 6.2″ AMOLED displejom, ktorý podporuje 120Hz obnovovaciu frekvenciu. Rovnako ho ochraňuje Corning Gorilla Glass Victus+ ako aktuálne najlepšia ochrana displeja a skla celkovo. Čo však niekomu môže prekážať, je pomer strán displeja. Displej je celkovo užší ako pri klasickom smartfóne. Galaxy Z Fold 4 ponúka pomer strán 23.1:9, pričom ak si zariadenie uložíme do obalu, vyvýšenie spôsobené obalom na kraji displeja nám môže spôsobiť problémy. Časť displeja tak vie byť nedostupná, na čo sa ale dá zvyknúť.

Samsung Galaxy Z Fold 4 zložený
Zdroj: Vosveteit.sk

Prejdem však k väčšiemu displeju pri rozloženom zariadení. Na veľký 7.6″ displej so 120Hz obnovovacou frekvenciou a podporou HDR10+ nemám jediného krivého slova. Používanie modelu Galaxy Z Fold 4 mi priniesol do života úplne inú dimenziu používania smartfónu. Veľmi rada som displej využívala napríklad k čítaniu kníh, multitaskingu alebo aj hraniu hier, ktoré na veľkom displeji pôsobia úplne inak. Galaxy Z Fold 4 navyše podporuje aj pero S Pen, ktoré by malo byť povinnou výbavou po kúpe smartfónu. Dá sa však fungovať aj bez neho, no pre pohodlie by som zvolila aj toto pero.

Pokúsim sa však aj vyvrátiť vaše predsudky zo skladania displeja. Najskôr by som rada spomenula, že displej vôbec nie je krehký a jeho poškodenie pri bežnom používaní nehrozí. V druhom rade by som ale tiež spomenula priehlbinu v strede displeja na mieste, kde sa skladá. Toto miesto je pod špecifickým uhlom výrazne viditeľné, no pri bežnom používaní ho po nejakom čase nebudete registrovať.

Galaxy Z Fold 4 je elegánom s vlajkovým výkonom

Oba modely tohtoročných skladateľných noviniek spoločnosti Samsung vsadili na čipset Snapdragon 8+ Gen 1. Vďaka tomuto čipsetu môžeme rátať napríklad s 5G pripojením do siete, ktorá sa neustále rozširuje. Okrem toho však Galaxy Z Fold 4 prináša naozaj špičkový výkon, aký sme mohli vidieť už v inom type „skladačky“ vo forme Galaxy Z Flip 4. Výkon modelu teda nechýbal a vzhľadom k väčšiemu displeju som ho aj mala ako využiť. Hranie hier nabralo úplne iné rozmery, nakoľko výkonu mal model na rozdávanie a pre väčší displej som sa naozaj cítila vtiahnutá do deja.

Samsung Galaxy Z Fold 4 som testovala ako pri hraní náročnejšej hry Diablo Immortal pri vyšších detailoch, tak aj prostredníctvom benchmarku 3DMark. V tomto benchmarku mi model obstál v porovnaní so Z Flipom 4 o niečo nižšie, stále však môžem hovoriť o luxusnom výkone, ktorý sa vie porovnať aj s hernými zariadeniami. Musím ale podotknúť, že model sa sám o sebe ešte nenachádza v benchmarkovej platforme, a preto nemôžem rátať s priemerným výsledkom zariadenia. Vo Wild Life Extreme teste si však viedol tak skvele, že by som ho zaradila medzi top päť modelov.

Batéria má dostačujúcu kapacitu, nabíjanie by chcelo zvýšiť rýchlosť

Prejdem však k batérii, ktorá isto zaujíma viacerých z vás. Pri väčšom displeji môžu mnohí predpokladať vyššiu spotrebu energie, čo som ale nepostrehla. Kapacita batérie je pri modeli Z Fold 4 celkovo 4400mAh, čo mi pokojne postačilo na celý deň fungovania. Ak by som sa však rozhodla v strede dňa hrať hry, určite by som ho dobíjala v poobedných hodinách. Nabíjanie u tohto modelu podporuje výkon 25W, čo je aktuálne maximum, čo Samsung ponúka vo svojom portfóliu. Toto nabíjanie môže niekomu stačiť, inému zasa nie. Ja osobne som plnú kapacitu batérie nabila za približne hodinu a trištvrte, pričom po polhodine nabíjania som evidovala 40% kapacity batérie. V každom prípade je ale 25W na dnešné pomery nedostatočné. Samsung by mohol vo všeobecnosti v tejto oblasti zabrať.

Samsung Galaxy Z Fold 4
Zdroj: Vosveteit.sk

Vyzdvihnúť musím aj podporu 15W bezdrôtového nabíjania a 4.5W reverzného bezdrôtového nabíjania, ktoré som si užila. Využívala som ho najmä na nabíjanie druhého smartfónu s bezdrôtovým nabíjaním počas dňa, no viem si predstaviť využitie tejto funkcie aj pre nabíjanie slúchadiel či hodiniek vo chvíli, keď som napríklad v meste a moje menšie zariadenie sa mi práve vybije.

Android 12L je plný funkcií pre väčšie obrazovky

Čo som si pri používaní modelu Galaxy Z Fold 4 zamilovala boli funkcie pre väčšiu obrazovku. Tie modelu zaobstaral systém Android 12L, ktorý je prispôsobený pre väčšie zariadenia. Vyzdvihla by som najmä funkciu s prehliadačom pri väčšej obrazovke, ktorý sa zrazu správal ako na klasickom počítači. Rovnako je model vhodný aj pre ľudí, ktorí potrebujú pracovať s viacerými aplikáciami naraz a využiť môžu menšie okná aj pre viaceré apky. Pochváliť musím aj plynulý prechod medzi obrazovkami, keďže po zložení sa mi plynulo preniesla aplikácia na menší displej, prípadne naopak. Pri prechode medzi obrazovkami som nepostrehla žiadne problémy, aktivovať si ho však musíte v nastaveniach smartfónu rovnako ako aj povolenie pre aplikácie pracovať v režime ohnutia displeja. Systém Android 12L v zariadení doplňuje aj nadstavba OneUI vo verzii 4.1.1.

Samsung Galaxy Z Fold 4 rozložený
Zdroj: Vosveteit.sk

K funkciám zariadenia by som doplnila aj podporu pre Samsung DeX a bonusom je aj podpora pre UWB. Galaxy Z Fold 4 ďalej podporuje navigačné systémy typu A-GPS, GLONASS, GALILEO a BDS. Zabudnúť nesmiem ani na NFC pre bezkontaktné platby či duálne reproduktory vytvorené v spolupráci s AKG. 3.5mm jack však v zariadení hľadať nemusíme. Ak by sme teda chceli využiť klasické káblové slúchadlá pre počúvanie hudby, museli by sme si k zariadeniu kúpiť redukciu z USB-C 3.2 portu.

Na kameru u modelu Galaxy Z Fold 4 sa nemôžem sťažovať

Čo by som zariadeniu rada pochválila je kamera. Tá si poradila aj pri bežnom dennom fotení, tak aj pri nočných snímkach. Hlavný snímač je v prípade modelu Galaxy Z Fold 4 50-megapixelový ISOCELL GN3 od Samsungu s veľkosťou 1/1.57 a clonou f/1.8. Modelu nechýba ani optická stabilizácia obrazu (OIS) pri natáčaní videa. 10mpx telefoto snímač si hravo poradil aj s detailnými snímkami, pričom priblíženie na 3x je optické. 12mpx ultraširoký snímač rovnako priniesol skvelé výsledky ako vo dne, tak aj v noci. V tejto kategórii sú však snímky viac ako len slová. Preto sa nižšie môžete pozrieť na vzorky snímok z tohto modelu. Fotografie však prešli kompresiou, v originálnej kvalite si ich teda môžete pozrieť na tomto odkaze spolu s ďalšími vzorkami.

Nočné snímky rovnako ako aj videá taktiež vyšli na jednotku, pričom som pri nich nepostrehla rovnaký problém so zaostrovaním ako v prípade modelu Galaxy Z Flip 4. Väčšia „skladačka“ od Samsungu sa tento rok jednoducho vydarila viac aj v oblasti kamery.

Nakoniec spomeniem, že sa nižšie môžete pozrieť aj na vzorky videa, ktoré som natáčala pri kvalite 4K/60fps. Podotýkam však, že video podporuje aj natáčanie v 8K pri 24fps.

Špecifickou kategóriou zariadenia je aj selfie kamera. Pri zloženom smartfóne nájdeme 10mpx selfie snímač, ktorý vytvára štandardné snímky. Pri rozložení zariadenia tiež môžeme registrovať aj 4mpx selfie kameru pod displejom. Toto riešenie sa mi pozdávalo a rýchlo som si naň zvykla. Musím ale poznamenať, že snímky pri tejto kamere nie sú príliš kvalitné. Pri rozloženom displeji teda radšej využite možnosť vytvárania selfie snímok hlavným 50mpx snímačom na zadnej strane, pričom sa aktivuje menší vonkajší displej pre náhľad snímky.

Galaxy Z Fold 4 kamera pod displejom
Zdroj: Vosveteit.sk

Galaxy Z Fold 4 je vydarenou „skladačkou“, ktorá má široké využitie

Tento rok som mala možnosť vyskúšať obe novinky od spoločnosti Samsung zo skladateľného segmentu. Po skúšaní modelu Z Flip 4 som mala zmiešané pocity. Šlo o skladateľného elegána, ktorý bol určite netradičným. Výkon mu nechýbal, no zaostával v ohľadoch ako napríklad nabíjanie či kamera v noci. Tieto mínusy som ale u modelu Galaxy Z Fold 4 nevidela. Kamera so mnou spolupracovala naozaj luxusne a aj keď nabíjanie trvalo trochu dlhšie, dokázala som sa s tým vysporiadať. V novom Folde som si užila aj prácu s viacerými aplikáciami naraz či naozaj skvelé rozloženie pre čítanie. Dovolím si povedať, že som počas posledných dní vo vrecku nosila ako smartfón, tak aj tablet v jednom zariadení.

Čo by ma však od kúpy zariadenia odradilo, je jeho cena. V základnej konfigurácii sa Samsung Galaxy Z Fold 4 predáva za 1799€, čo je samozrejme pre jeho výbavu adekvátne. Mnohých ale práve cena môže odradiť od kúpy. Ak by som mala neobmedzený limit pre kúpu zariadenia, pre nový Fold by som využitie nájsť vedela a kúpu by som určite neoľutovala. Ponúka totiž vrcholný výkon, skvelé spracovanie ako aj kameru a nechýba mu ani dlhá výdrž batérie. Oželela by som aj pomerne pomalé nabíjanie.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre