JAROSLAV PETR, vedec, vedúci výskumný pracovník vo Výskumnom ústave živočíšnej výroby v Prahe-Uhříněvsi, kde sa zaoberá reprodukčnou biológiou a biotechnológiami hospodárskych zvierat. Fotografované pre časopis Téma. SNÍMKA: Michal SvÁČek/mafraSNÍMKA: Michal SvÁČek/mafra
StoryEditor

Fascinujúca genetika: Ako sa dedí stres, obezita a ako funguje medzigeneračná pamäť?

04.10.2022, 00:00
  • Dedíme nielen náchylnosť na niektoré choroby, telesnú výšku či povahové rysy. A tiež to, že pravdepodobne budeme obézni.
  • Niektoré vlastnosti a schopnosti si odovzdávame učením, skúsenosťou či výchovou, iné dostávame od svojich rodinných predkov „zadarmo“, pretože sa nám zapíšu do DNA.
  • Buď „natvrdo“ zmenou (mutáciou) génov, alebo len pozmenením aktivity génu, teda epigeneticky.
  • Na akom princípe funguje čoraz viac skúmaná epigenetika? Koľko ďalších generácií aktuálnej adaptácie na zmenu vonkajších podmienok ovplyvní? Aj na to odpovedá pre magazín Téma biológ so širokým vedeckým záberom, Jaroslav Petr (63).

Čo všetko si môžu živočíchy a rastliny medzigeneračne odovzdávať?

Na začiatok by sme si mohli uviesť príklad. Vedci v Amerike urobili zaujímavý experiment. Umiestnili laboratórne myši na drôtenú podložku. A keď im do klietky začali púšťať acetofenón, čo je umelo vyrobená látka vôňou pripomínajúca čerešne a jahody, pustili im zároveň do podložky elektrický prúd a myšky dostali do nožičiek ranu. Po nejakom čase sa myši, len čo ucítili acetofenón, začali báť. Podobný experiment robil už Pavlov so psami, keď im pred jedlom zvonil zvončekom a oni po čase začali slintať, len čo počuli zvonenie. Amerických vedcov však zaujímalo, ako budú na acetofenón reagovať potomkovia týchto stresovaných myší, ktorí sa s acetofenónom nikdy nestretli.

image

Vysoký tlak: Nenápadná samovražda

A čo sa ukázalo?

Keď sa týmto myšiam pustil do klietky acetofenón, báli sa aj napriek tomu, že s ním predtým nemali žiadnu skúsenosť a jeho vôňu nepoznali. Keď sa vedci pozreli na príslušné časti ich mozgov, zistili, že ich čuchové bunky, reagujúce práve na acetofenón, sú posilnené. To je jedna ukážka dedičnosti získaných vlastností. Nie je normálne, aby sa myši báli nejakej vône, pokiaľ s ňou nemajú spojenú negatívnu skúsenosť. Ale na tieto myšky sa preniesla od ich rodičov.

Máte ešte ďalší príklad, dokazujúci, že sa dajú dediť aj vlastnosti, ktoré získali rodičia až počas života?

To isté môžeme pozorovať aj pri rastlinách. Existuje experiment, na ktorom sa podieľali aj vedci z Brna. Vzali jeden druh púpavy, vytvorili z neho rôzne husté porasty a potom sledovali, ako sa budú správať ich potomkovia. Keď boli rastliny vysadené nahusto pri sebe, ďalšie generácie rástli oveľa vyššie a mali rozsiahlejší koreňový systém. Jednoducho aby boli pripravené na to, že bude opäť tlačenica, a teda, že musia listy vystrčiť čo najrýchlejšie hore, aby ich nikto iný nezatienil a aby korene načerpali čo najviac živín.

Keď teda rastlina trpí a musí sa biť o miesto na slnku a o živiny, splodí silnejších a životaschopnejších potomkov?

Z tohto experimentu by sa to mohlo zdať, ale nie je to vždy tak.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 89% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neuromarketing: Ako sa skúma mozog zákazníka a aké taktiky na nás využívajú? 02 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Postihujú zuby, kosti, kĺby a sú spojené so starnutím. Aká je prevencia zápalov? 03 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Primárka očnej kliniky: Na zdravie očí bude mať vplyv aj covid, svet sa už nevráti do pôvodných koľají 04 - Modified: 2022-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zápal ako skrytý nepriateľ: Kedy zbystriť pozornosť a môžu alergie odznieť?
01 - Modified: 2024-04-15 19:49:17 - Feat.: - Title: Vo svetových oceánoch hromadne belejú koraly, škodia im klimatické zmeny. Tepelný stres ovplyvňuje aj ryby 02 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = tema, menuAlias = tema, menuRouteLevel0 = tema, homepage = false
17. apríl 2024 05:53