Bieloruský líder Alexander Lukašenko, ktorý svojho času odporúčal vodku na liečbu covidu, v pondelok povedal, že školáci by mali chodiť na zemiakové brigády, aby si upevnili zdravie. Informuje o tom agentúra AFP.

Autoritársky vládca Lukašenko, ktorý je v Bielorusku pri moci od roku 1994, je dlhodobo známy svojimi výstrednými výrokmi a návrhmi. Najnovšie sa rozhorčil nad tým, že bieloruské úrady nepovolili zvážanie študentov na zber zemiakov. AFP pripomína, že takéto brigády sa pravidelne organizovali za čias Sovietskeho zväzu.

„Aké príklady dávame v rámci výchovy našim školákom?“ pýtal sa Lukašenko v reakcii na toto zistenie na zasadnutí vlády. „Hovorí sa, že je to zneužívanie. Aké je však zneužívanie, ak niekto pracuje päť či šesť hodín? To je potešením pre rodičov a dobrým fyzickým tréningom pre deti,“ povedal.

Lukašenko bol v minulosti predsedom roľníckeho družstva (sovchozu) a o poľnohospodárstvo sa dodnes živo zaujíma. V roku 2020 tvrdil, že pohár vodky denne, pobyt v saune a práca na poli s traktorom, chránia pred koronavírusom.

Ďalšie dôležité správy

WA 51 Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko gestikuluje počas rozhovoru s americkou agentúrou Associated Press v Minsku vo štvrtok 5. mája 2022. FOTO TASR/AP    

Belarus President Alexander Lukashenko is interviewed by The Associated Press at the Independence Palace in Minsk, Belarus, Thursday, May 5, 2022. (AP Photo/Markus Schreiber)
Neprehliadnite

Bielorusko je autoritársky štát, pripustil Lukašenko. Prízvukoval však, že nie je diktátor