Jankovskej sestra ostane sudkyňou

Sestra bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej Andrea Haitová ostane sudkyňou. Rozhodol o tom v pondelok senát Najvyššieho správneho súdu SR, keď ju oslobodil spod návrhu na zbavenie funkcie sudkyne.

03.10.2022 18:01
Najvyšší správny súd, budova Foto: ,
Najvyšší správny súd SR.
debata (2)

Ako uviedla predsedníčka senátu Anita Filová, nebolo totiž preukázané, že sa stal skutok, pre ktorý bola disciplinárne stíhaná.

Dnešné rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Podpredseda Súdnej rady SR Ján Gandžala pre médiá povedal, že po doručení písomného vyhotovenia rozsudku zvážia podanie odvolania. Vecou by sa tak zaoberal Najvyšší súd SR. Právny Zástupca Haitovej Jiří Kučera označil verdikt za zákonný a správny.

Andrea Haitová čelila disciplinárnemu návrhu na zbavenie funkcie sudkyne, ktorý podala ešte v roku 2020 bývalá šéfka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Dôvodom je, že sudkyňa na vypočutí pred súdnou radou údajne klamala o vymazaní 17 kontaktov a komunikácií z mobilného telefónu, ktorý jej v roku 2019 zaistili príslušníci Národnej kriminálnej agentúry. Tým sa dopustila závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu.

Monika Jankovská Čítajte aj Jankovská na súd neprišla. Kľúčový svedok vypovedal o korupcii a strachu o život

Haitová je sudkyňou Krajského súdu v Bratislave a sestrou bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej. Podľa komunikácie z aplikácie Threema chcel dnes už odsúdený podnikateľ Marian Kočner, aby v spore o zmenku za osem miliónov eur, ktorej vyplatenie mu priznala sudkyňa Zuzana M., na odvolacom súde rozhodoval práve senát, ktorého členkou bola Andrea Haitová. Tá však ešte v júni tohto roku poprela, že by bola takzvanou „Kočnerovou sudkyňou". „Osobu Mariana Kočnera nepoznám, nikdy som sa s ním nekontaktovala, čo bolo preukázané," skonštatovala vtedy sudkyňa.

Vo veci rozhodovania o zmenkách čelí sudkyňa aj ďalšiemu disciplinárnemu konaniu. Bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v danom prípade navrhla jej preradenie na súd nižšieho stupňa a zníženie platu po dobu jedného roku.

Sud Jankovska kauza Fatima Čítajte aj Proces s Jankovskou odročili. Neskoro prebrala poštu a na súde sotva rozprávala
2 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Andrea Haitová