Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 17.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 3. októbra 2022 - 17.45 h.

Bratislava – Včerajšia nehoda na bratislavskej zástavke Zochova si vyžiadala päť obetí a päť zranených. Polícia začala v prípade nehody trestné stíhanie vo veci usmrtenia.

- Prezidentka Zuzana Čaputová si uctila pamiatku obetí nehody položením kvetov a zapálením sviečky neďaleko zastávky Zochova. Premiér Eduard Heger sa na pamiatku zosnulých zapísal do troch kondolenčných kníh v priestoroch auly Univerzity Komenského v Bratislave.

- Český prezident Miloš Zeman zaslal slovenskej prezidentke v súvislosti s tragickou nehodou kondolenčný list.

Bratislava - Deaflympijský výbor Slovenska považuje tragédiu na zástavke Zochova za neospravedlniteľné zlyhanie jednotlivca. Nehodu mal spôsobiť generálny sekretár Deaflympijského výboru Dušan Dědeček.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová zajtra vymenuje na uvoľnený post ministra školstva Jána Horeckého.
Na snímke sprava prezidentka SR Zuzana Čaputová odovzdáva poverovacie listiny novému veľvyslancovi v Španielsku Jurajovi Tomagovi v Prezidentskom paláci v Bratislave 3. októbra 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala poverovacie listiny veľvyslancom Slovenskej republiky v Bosne a Hercegovine, Portugalsku a v Španielsku.

Bratislava - Štátna tajomníčka rezortu zahraničných vecí Ingrid Brocková sa stretla s predstaviteľom veľvyslanectva Ruskej federácie Kirillom Sapoženkovom. Ruský diplomat bol predvolaný, aby mu bol tlmočený ostrý protest proti opakovaným porušovaniam medzinárodného práva a Charty OSN zo strany Ruskej federácie a jednoznačné odsúdenie nelegitímnej a právne neplatnej anexie ďalších častí ukrajinského územia zo strany Ruskej federácie.

Bratislava – Prezidenti krajín Vyšehradskej štvorky sa stretnú v Bratislave v utorok 11. októbra.

Bratislava - Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko chcú hľadať riešenia v súvislosti s nelegálnou migráciou spoločne. Opatrenia chcú prijímať tak, aby sa udržal voľný pohyb v rámci schengenu. Spolupracovať chcú s Európskou komisiou. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec.

Praha - Od zavedenia kontrol na česko-slovenských hraniciach zaistila česká polícia 1142 nelegálnych migrantov.

Bratislava - Podmienkou na získanie dodatočných zdrojov na kompenzáciu vysokých cien tepla, elektriny či plynu bude pre jednotlivé rezorty úspora 15 percent energií oproti rokom 2019/2020. Toto opatrenie sa týka administratívnych budov. Povedal to štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča.
Na snímke zľava slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer a český minister zahraničných vecí Jan Lipavský počas stretnutia v Prahe v pondelok 3. októbra 2022.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová

Praha/Bratislava - Bez slobodnej Ukrajiny nebude v Európe mier a stabilita, povedal slovenský minister zahraničných vecí Rastislav Káčer po stretnutí so svojím českým rezortným kolegom Janom Lipavským. Ministri sa zhodli na nutnosti pokračujúcej podpory Ukrajiny.

Štokholm - Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu za rok 2022 získal švédsky genetik Svante Pääbo "za objavy v oblasti genómov vyhynutých hominidov a ľudskej evolúcie".

Moskva - Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, ratifikovala jednohlasne zmluvy o vstupe ukrajinskej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Chersonskej a Záporožskej oblasti do Ruskej federácie.

Moskva – Kremeľ odmietol výzvu čečenského lídra Ramzana Kadyrova, aby Rusko zvážilo použitie jadrových zbraní s nízkou účinnosťou na Ukrajine po tom, ako ukrajinské sily vytlačili ruské jednotky z kľúčového mesta Lyman v Doneckej oblasti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Bratislava - V bratislavskej Petržalke prepadli herňu. Dvaja neznámi lúpežníci si z nej odniesli asi 11.000 eur a odišli na neznáme miesto.

Bratislava - Linky mestskej hromadnej dopravy jazdiace z centra Bratislavy smerom do Petržalky už zastavujú na zastávke Zochova.

Bratislava - Slovensku hrozí pre ceny energií kolaps športu, vláda by naň nemala pri príprave opatrení zabúdať. Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel sa preto obrátil listom na predsedu vlády Eduarda Hegera so žiadosťou o pomoc prevádzkovateľom športovej infraštruktúry.

Brunssummerheide - Výprava footgolfovej reprezentácie Slovenska sa vo výbornom svetle prezentovala na medzinárodnom turnaji The Masters 2022. Prvý ročník turnaja, bodovaný ako 1500 v rámci svetového renkingu Medzinárodnej federácie footgolfu, na ktorom hrali najlepší footgolfisti z celého sveta, ovládla vo všetkých kategóriách.

Praha - Český hokejový útočník Jaromír Jágr pripustil možnosť, že sa už ako aktívny hráč na ľad nevráti.