Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

J. Naď chce pokračovať v intenzívnej bilaterálnej spolupráci s USA

Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Súčasťou rokovania bola tiež modernizácia infraštruktúry a techniky Ozbrojených síl SR, pri ktorej sú USA taktiež kľúčovým partnerom.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Minister obrany SR Jaroslav Naď v pondelok v priestoroch rezortu obrany prijal nového mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca USA v SR Gautama Ranu. Pri tejto príležitosti potvrdil záujem pokračovať v intenzívnej bilaterálnej spolupráci so Spojenými štátmi americkými ako strategickým partnerom Slovenska v oblasti obrany a bezpečnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Ruská invázia na Ukrajinu a jej vplyv na bezpečnosť celého euroatlantického priestoru predstavuje dramatickú zmenu bezpečnostného prostredia. Agresívne akcie Ruska predstavujú výzvu a hrozbu pre Slovensko a bezpečnosť všetkých spojencov," uviedol Naď. Ako doplnil, zároveň podčiarkujú potrebu efektívnej medzinárodnej spolupráce pri posilňovaní kolektívnej obrany spojencov, a to aj v oblasti informačnej bezpečnosti.

Súčasťou rokovania bola tiež modernizácia infraštruktúry a techniky Ozbrojených síl SR, pri ktorej sú USA taktiež kľúčovým partnerom. Dôkazom toho je podľa slov hovorkyne rezortu obrany nielen obstaranie stíhacích lietadiel F-16 či viacúčelových vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a ďalšie projekty, ale tiež nedávne poskytnutie grantu v hodnote 200 miliónov dolárov na obstaranie vojenskej techniky.

"Spojenectvo v rámci Aliancie znamená zdieľanú zodpovednosť za spoločnú bezpečnosť, preto oceňujem, že bilaterálna spolupráca medzi SR a USA v oblasti obrany je dlhodobo na vysokej úrovni, a sme pripravení pokračovať v dobre nastavenom tempe," deklaroval Naď.