Kežmarčania majú bližšie k zdravotnej starostlivosti

V Kežmarku v stredu odovzdali nové zdravotné stredisko. Patrí mestu a prví lekári by mali začať ordinovať už čoskoro. Kľúče od svojich ambulancií si prevzali osobne z rúk primátora mesta.

03.10.2022 17:55
nove zdravotne stredisko Kezmarok Foto:
Nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti v Kežmarku.
debata

Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS) je prepojené s Nemocnicou Dr. Vojtecha Alexandra a prinesie významné rozšírenie a skvalitnenie zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov širšieho okolia.

„Kvalitná zdravotná starostlivosť je našou prioritou. Od úrovne primárnej zdravotnej starostlivosti sa totiž odvíja efektivita celej zdravotníckej pyramídy. Lekári a sestričky, ktorí sú s pacientmi v dennom kontakte, by mali mať pracovné prostredie a podmienky prispôsobené dnešnej modernej dobe, a preto som rád, že tu dnes môžeme stáť,” uviedol primátor mesta Ján Ferenčák, ktorý slávnostne pásku pri odovzdaní centra do užívania prestrihol spoločne s riaditeľom nemocnice Františkom Lešundákom, prednostkou mestského úradu Jelou Bednárovou a námestníčkou nemocnice Lýdiou Wikarskou.

„Okrem praktických lekárov bude centrum poskytovať aj špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Objekty a zariadenia jednotlivých oddelení boli projektované na vysokej technickej úrovni, aby spolu s nemocnicou tvorili jeden nedeliteľný funkčný celok, ktorý poskytne vysokokvalifikovanú a špecializovanú zdravotnícku starostlivosť,” uzavrel Ferenčák.

V novopostavenej päťposchodovej budove sa nachádza 24 ambulancií, lekáreň, rehabilitačné centrum, dialýza a kongresové centrum s kapacitou do 300 osôb so záhradou s výhľadom na Vysoké Tatry. Zelená strecha je okrem estetického účelu prínosom aj z hľadiska energetických úspor a klimatickej pohody vnútri budovy.

Realizácia dialyzačného strediska je navrhnutá podľa najnovších parametrov – samostatná vetva ústredného vykurovania so samostatným meraním, samostatná vzduchotechnika s rekuperáciou a vlastnou klimatizačnou jednotkou zabezpečujúca potrebné hygienické parametre priestoru.

Zároveň mesto zrekonštruovalo prístupovú cestu, parkovisko, chodník a oplotenie. V suteréne budovy sa nachádza 34 nových a v exteriéri celkovo 30 parkovacích miest. Pribudlo aj päť nových cyklostojanov. Zrealizované boli aj bezbariérové prístupy pre osoby so zdravotným postihnutím.

Developerom stavby je mesto Kežmarok, ktoré je aj jediným vlastníkom budovy. Ide o investíciu vo výške viac ako 6,5 milióna eur, pričom projekt je financovaný z eurofondov a vlastných zdrojov.

zdravotné stredisko Kežmarok

Nové Centrum integrovanej zdravotnej starostlivosti v Kežmarku.

Fotogaléria
Nové Centrum integrovanej zdravotnej...
V zdravotnom stredisku sú aj moderné kúpeľne.
+2Nové priestory Centra integrovanej zdravotnej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kežmarok #Prešovský kraj #zdravotné stredisko