Podnikateľ Sabol žaluje Tarabu za ohováranie. Poslanec ho obvinil, že zarába na fľaškomatoch

Poslanec Tomáš Taraba obvinil podnikateľa Jána Sabola, že systém zálohovania fliaš nastavili politici tak, aby na tom zahrábal. Sabol ho žaluje. Keďže na výroky v parlamente má poslanec imunitu, oznámil podanie občianskoprávnej žaloby na ochranu cti a dobrého mena.

03.10.2022 14:56
debata

"Poslanec Tomáš Taraba dňa 29.septembra 2022 vyslovil v rámci rozpravy tieto slová: „Čo si vy myslíte, čo vy tu koho budete okydávať? Vy ste koľko zarobili na tých plastových fľašiach, čo ste to tu nastavili pre Sabola? Koľko? Prečo ste dali na neziskovku plastové fľaše, kde končí miliarda?“.

Tento výrok verejne navodzuje dojem, že moja osoba, resp. firmy, ktoré spoluvlastním, profitujeme na systéme zálohovania nápojových obalov nealkoholických nápojov a piva. A to až na úrovni miliardy eur ročne. Je to nehorázna a preukázateľná lož," píše podnikateľ.

Vysvetľuje, že väčšina výrobcov, tento systém nevítala, lebo ich výrazne zaťažuje.

"Systém zálohovania nápojových obalov zabezpečuje nezisková organizácia, ktorú založili združenia reprezentujúce výrobcov nealkoholických nápojov a piva, a obchodné reťazce, ktoré na Slovensku predávajú nealkoholické nápoje a pivo. Konkrétne ide o Slovenskú alianciu moderného obchodu, Zväz obchodu Slovenska, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu a Asociáciu výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd. Tieto organizácie reprezentujú všetky rozhodujúce subjekty pôsobiace na tomto trhu.

O systéme zálohovania rozhodla Národná rada SR schválením príslušného zákona v riadnom legislatívnom procese. Realitou je, že väčšina výrobcov – a aj ja osobne – sme to nevítali, nepodporovali a neiniciovali. Systém totiž významne zaťažuje obchod s našimi výrobkami a našich konečných zákazníkov, pričom ciele recyklácie sa dali splniť aj menej zaťažujúcimi spôsobmi. Zákon sme preto iba akceptovali tak, ako musíme akceptovať aj akýkoľvek iný zákon," dodáva podnikateľ.

Pohrozil Tarabovi, že ak zopakuje svoj výrok mimo NR SR, môže čeliť trestnému oznámeniu.

debata chyba
Viac na túto tému: #zálohovanie fliaš #Tomáš Taraba #Ján Sabol