Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

03. októbra 2022

Mikulec aj Matovič chcú exemplárne tresty za alkohol za volantom



Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu.



Zdieľať
Mikulec aj Matovič chcú exemplárne tresty za alkohol za volantom

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) avizuje v súvislosti s nedeľnou (2. 10.) tragickou nehodou na zastávke MHD v centre Bratislavy návrh na nekompromisné tresty za jazdu pod vplyvom alkoholu. S exemplárnymi trestami pre opitých vodičov sa stotožňuje aj šéf hnutia OĽANO a minister financií Igor Matovič. Na pondelkovú koaličnú radu chce priniesť vlastný návrh.

"Zvolám pracovnú skupinu a následne predložím koaličným partnerom návrh, aby boli nekompromisné tresty pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Nevinné ľudské životy pre opitých za volantom nesmú vyhasínať," skonštatoval Mikulec na sociálnej sieti.

Minister vnútra už o problematike hovoril aj s premiérom a ministrom spravodlivosti. Nevylúčil vyššie trestné sadzby za jazdu pod vplyvom alkoholu či ďalšie opatrenia. Vedel by si predstaviť napríklad doživotné odobranie vodičského oprávnenia, prípadne aj odobranie vozidlá, ako navrhuje Matovič. Dodal, že pri väčšom počte obetí hrozí už teraz trest sedem až 12 rokov väzenia. Podporí akékoľvek návrhy, ktoré prispejú, aby sa podobným tragédiám zamedzilo. Návrhy opatrení dal vypracovať aj dopravnej polícii. Privíta tiež akékoľvek konštruktívne návrhy z odbornej obce. Apeluje na ľudí, aby si pod vplyvom alkoholu nesadali za volant.

Matovič navrhne na pondelkovej koaličnej rade, aby auto, v ktorom pristihnú vodiča s jedným a viac promile alkoholu, prepadlo v prospech štátu. Rovnako sa má postupovať aj v prípade, ak bude auto požičané. "Zadržané autá pôjdu následne do verejnej dražby a z výťažku sa bude financovať odškodnenie obetí a ich príbuzných," načrtol šéf vládneho hnutia.

V centre Bratislavy narazilo v nedeľu v noci auto s opitým vodičom do zastávky mestskej hromadnej dopravy. Nehoda si podľa záchranárov vyžiadala štyroch mŕtvych, ďalší sú ťažko zranení. Polícia žiada svedkov tragickej nehody, aby sa jej prihlásili.

Policajný prezident Štefan Hamran informoval, že vinníkovi nehody namerali približne 1,6 promile alkoholu v krvi, jeho spolujazdcovi jedno promile. Okrem opitosti mala byť dôvodom aj niekoľkonásobne prekročená rýchlosť, pri ktorej vodič stratil kontrolu nad vozidlom.


   Tlač    Pošli

   

Súvisiace články:


 Tragická nehoda na zastávke Zochova má už päť obetí, polícia priniesla aj ďalšie informácie (video+foto) (3. 10. 2022)
 Vodičom auta, ktoré zrazilo ľudí na zastávke Zochova, má byť športový funkcionár Dědeček (3. 10. 2022)
 Tragédia v Bratislave: Opitý vodič vrazil do zastávky plnej ľudí. Po nehode sa k policajtom k policajtom správal agresívne (3. 10. 2022)
 VIDEO: V Bratislave narazilo auto do zastávky, nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych a šesť zranených (3. 10. 2022)
 Rastislava Žitného podmienečne prepustili (27. 5. 2013)
 Rastislav Žitný si odpykáva trest za usmrtenie chlapčeka (19. 4. 2012)
 Súd poslal Rastislava Žitného na dva roky do väzenia (17. 4. 2012)
 Prokurátorka chce vyšší trest pre Rastislava Žitného (8. 11. 2011)
 Rastislav Žitný je vinný za smrť päťročného Tomáša (24. 10. 2011)
 Pokračuje súd s bývalým moderátorom Rastislavom Žitným (27. 6. 2011)



nasledujúci článok >>
Novým ministrom školstva bude Ján Horecký. Prezidentka ho vymenuje v utorok
<< predchádzajúci článok
V Dúbravke naviguje nový informačný systém