Nie 20 stupňov Celzia, ale menej. Štát pre krízu zmení teplotu pre kancelárie, čakárne či jedálne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Radiátor, šetrenie energie, kúrenie
Foto: ilustračné, www.gettyimages.com

Verejná správa bude musieť od novembra znížiť vo svojich administratívnych priestoroch teplotu o jeden stupeň.

Ministerstvo hospodárstva SR už vydalo návrh vyhlášky o určenom čase a o určenej kvalite dodávky tepla pre konečného spotrebiteľa, ktorá upravuje vnútorné teploty vykurovaných priestorov v administratívnych budovách – kancelárie, čakárne, zasadacie siene, jedálne z 20 stupňov Celzia na 19 stupňov.

Potenciál úspory energií

„Aktuálne vysoké ceny energií a závislosť na dovoze energetických surovín a zdrojov predstavujú problém aj pre verejnú správu. Spotové ceny elektriny sú v súčasnosti päťnásobne vyššie oproti rovnakému obdobiu minulého roka a spotové ceny plynu takmer štvornásobne vyššie,“ zdôvodnilo svoje kroky ministerstvo.

Viac o téme: Energetická kríza

Dlhodobo vynakladá verejná správa na energie približne pol miliardy eur ročne. Očakáva sa, že v roku 2022 tieto výdavky vzrastú až o 87 percent v porovnaní s minulým rokom a o 58 % oproti schválenému rozpočtu na rok 2022. „Vo verejnej správe je vyše 2 500 administratívnych budov s veľkým potenciálom úspor energií,“ dodal rezort hospodárstva.

Veľa budov je starých

Administratívne budovy vo verejnej správe tvoria takmer 17 percent z celkového počtu asi 15 400 nebytových nevýrobných budov vo vlastníctve štátu a samospráv.

„V mnohých prípadoch ide o budovy postavené v rokoch 1951 až 1983, kedy boli nízke požiadavky na tepelno-technické vlastnosti stavebných konštrukcií, čo ešte viac zväčšuje potenciál pre šetrenie,“ konštatovalo ministerstvo hospodárstva.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR