Švédi vyslali špeciálne plavidlo do oblasti, kde unikal plyn z potrubí Nord Stream

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nord Stream, únik plynu, Baltské more
Miesto úniku plynu na hladine Baltského mora neďaleko dánskeho ostrova Bornholm po poškodení plynovodu Nord Stream. Foto: Danish Defence Command/AP

Švédsko vyslalo plavidlo schopné „pokročilejších potápačských misií“ do oblasti Baltského mora, kde z podmorských plynovodov Nord Stream niekoľko dní unikal zemný plyn. V pondelok o tom informovalo švédske námorníctvo. Vyslaným plavidlom je záchranná ponorka.

Ruský vodca Vladimir Putin v piatok obvinil Západ zo sabotáže Ruskom vybudovaných plynovodov popod Baltské more do Nemecka, čo Spojené štáty a ich spojenci vehementne popierajú.

Podmorské výbuchy minulý týždeň poškodili potrubia neďaleko južnej časti Švédska a Dánska. Vyvolali obrovský únik zemného plynu, pričom dánska a švédska vláda uviedli, že explózie boli spôsobené náložami s hmotnosťou niekoľkých stoviek kilogramov.

Cez víkend úrady v Dánsku uviedli, že z plynovodov Nord Stream 1 a 2 prestal unikať plyn. Švédska prokuratúra a tamojšie bezpečnostné služby vedú vyšetrovanie, zatiaľ čo kodanská polícia mala na starosti vyšetrovanie v Dánsku. Mal by tiež vzniknúť spoločný medzinárodný vyšetrovací tím pozostávajúci z príslušných orgánov, okrem iného z Dánska, Nemecka a Švédska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia