Úvod ZO ZAHRANIČIA Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nižšou účinnosťou,...

Rusko by malo na Ukrajine zvážiť použitie jadrových zbraní s nižšou účinnosťou, myslí si Kadyrov

Ramzan Kadyrov. (Foto: archív)

Čečenský líder Ramzan Kadyrov vyhlásil, že ruské sily by mali na Ukrajine zvážiť použitie taktických jadrových zbraní s nižšou účinnosťou. S týmto vyhlásením prišiel Kadyrov po tom, ako boli ruské jednotky vytlačené z mesta Lyman v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

„Podľa môjho názoru by sa mali prijať drastickejšie opatrenia, až po vyhlásenie vojnového stavu v pohraničných oblastiach Ruska a použitie taktických jadrových zbraní s nižšou účinnosťou,“ uviedol Kadyrov na sociálnej sieti. Kadyrov predtým zo zodpovednosti za ústup ruských jednotiek z Lymanu obvinil veliteľa Centrálneho vojenského okruhu generálplukovník Alexandra Lapina.

Kadyrov vo svojom statuse napísal, že Lapin velil obrane tohto úseku frontu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa Kadyrova je to „ten istý Lapin, ktorý dostal hviezdu Hrdina Ruska za dobytie Lysyčanska, hoci tam de facto nebol a nebol ani nablízku“. Lapinovi podľa Kadyrova zverili jednotky Západného vojenského okruhu.

Kadyrov tvrdí, že Lapin poslal na všetky smery frontu v Lymane mužov mobilizovaných v Luhanskej ľudovej republike, ale nezabezpečil im potrebnú komunikáciu, interakciu a zásobovanie muníciou.

Podľa svojho statusu Kadyrov o rizikách na lymanskom fronte hovoril so šéfom ruského generálneho štábu Valerijom Gerasimovom. Gerasimov ho však údajne presviedčal, že Lapin je skúsený veliteľ a že k ústupu ruských jednotiek z Lymanu nepríde.

Kadyrov vo svojom statuse konštatoval, že pre nedostatok základnej vojenskej logistiky sa ruské jednotky stiahli z niekoľkých obcí a prišli o kontrolu nad veľkou oblasťou. Podľa Kadyrova nie je nepríjemné to, že Lapin zlyhal, ale to, že ho „kryjú ľudia v generálnom štábe“.

Dodal, že keby mal tú moc, degradoval by Lapina na radového vojaka, zbavil ho vyznamenaní a „so samopalom v rukách by ho poslal do prvej línie, aby krvou zmyl hanbu“, ktorú spôsobil Rusku. Na Kadyrovove slová súhlasne zareagoval ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, ktorý má stáť za Vagnerovou skupinou – vojenským zoskupením bojujúcim na strane Ruska na Ukrajine.

“Vagnerovci” na sociálnych sieťach dlhodobo kritizujú vedenie ruského ministerstva obrany. Argumentujú, že velitelia spomenutých jednotiek sa o svojich podriadených starajú lepšie a bojové úlohy, ktoré im boli zverené, plnia s menšími stratami.