Úvod Z DOMOVA Hamran si pochvaľuje nový vzhľad policajných áut v ukrajinských farbách. Baránek: Navrhujem...

Hamran si pochvaľuje nový vzhľad policajných áut v ukrajinských farbách. Baránek: Navrhujem zmeniť aj farby na semaforoch

Foto: archív

Polícia sa rozhodla radikálne zmeniť dizajn svojho vozového parku. Nový modro-žltý vzhľad policajných vozidiel podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana zvýši ich bezpečnosť. Neráta sa už ani s nápisom Pomáhať a chrániť. Zmena má byť súčasťou postupnej modernizácie policajného zboru. V pláne sú aj nové policajné uniformy.

Vozidlá, ktoré nakúpi rezort vútra z plánu obnovy, už prídu v novom vyhotovení. Vzhľad súčasných áut s bielo-zelenými farbami sa už nebude meniť. Súbežne tak bude možné vidieť autá so starým aj s novým dizajnom. „Je to výrazný posun, približujeme sa k štandardu v EÚ. Modro-žltú kombináciu používajú vo viacerých krajinách,” vyhlásil šéf polície.

„Na internete sa spustila taká debata, že sú to farby vlajky Ukrajiny. Túto farebnú kombináciu však vybrali odborníci, lebo modrá je farbou polície naprieč viacerými krajinami Európy a žltá má veľmi dobrú viditeľnosť,“ pokračoval Hamran.

Reagoval tak na diskusie na sociálnych sieťach, kde mnohí ich užívatelia poukázali na to, že vzhľad svojich vozidiel polícia mení práve v čase “ukrainizácie slovenskej spoločnosti”, keď sú farbami ukrajinskej vlajky zahltené verejné priestranstvá, interiéry budov či mediálny priestor.

K zmenu dizajnu vozidiel slovenskej polície sa pre portál napalete.sk vyjadril politický analytik Ján Baránek. “Navrhujem polícii, aby nové farby áut ešte doplnili o vlčí pazúr, ktorý používa známa polovojenská organizácia na Ukrajine, a bude to dokonalé. A nebolo by od veci zmeniť farby aj na semaforoch,” zaironizoval.

“Som presvedčený o tom, že farebná obmena áut bolo to najdôležitejšie, čo mohol policajný zbor v súčasnosti urobiť. Polícia bude po nej omnoho výkonnejšia a Slovensko prestane byť hlavnou trasou imigrantov,” dodal s úsmevom Baránek.