Slovensko v Bruseli na rokovaní o cenách energií neprehralo, ale konečný návrh nie je pre nás výhodný, uviedol Hirman (video)

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
VLÁDA: Rokovanie 102. schôdze
Minister hospodárstva SR Karel Hirman. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel
  • aktualizované 2. októbra 12:08

Minister hospodárstva SR Karel Hirman tvrdí, že Slovensko v Bruseli na rokovaní o cenách energií neprehralo. Ako v nedeľu informoval o piatkovom zasadnutí ministrov krajín Európskej únie pre energetiku, veľmi razantne a dôstojne presadzovali záujmy Slovenska, slovenských domácností a firiem.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Výhodnejší plán

„Záver, ktorý vyplynul z rokovania Rady ministrov energetiky, je pre Slovensko výrazne výhodnejší ako bola situácia, v ktorej som na zasadnutie rady prichádzal, a ako bol pôvodne navrhnutý program,“ povedal na tlačovej besede Hirman.

Ostro kritizované hodnotenia tohto rokovania, ktoré zazneli na Slovensku, ministra hospodárstva prekvapili a podľa neho boli veľmi predčasné. Pôvodný návrh Európskej komisie, ktorý odmietli s premiérom Eduardom Hegerom ako neprijateľný a nevýhodný, bol formálne schválený, pričom minister hlasoval proti.

Zďaňovanie nadmerných ziskov

„V tomto návrhu, napriek našej maximálnej snahe, boli urobené len určité úpravy, ktoré nám dali zlepšenie, napríklad, možnosť bilaterálnych rokovaní s krajinami, kde sa nadmerná daň z nadmerných ziskov vlastne z našej energie bude vyberať, napríklad, v Nemecku,“ uviedol Hirman.

Podľa neho zostala možnosť nadmerného zdanenia nadmerných ziskov rafinérií, čo označil za dôležité. Priznal, že celkovo zostal návrh pre Slovensko nevýhodný.

Zastropovanie cien plynu

Väčšina členských krajín EÚ podľa ministra súhlasila s návrhom len formálne, lebo si od začiatku uvedomovali, že je tak zlý, že nemá zmysel snažiť sa ho vylepšiť.

Do programu zasadnutia rady bol doplnený bod na základe toho, že 15 členských krajín, vrátane Slovenska, v liste eurokomisárke pre energetiku Kadri Simson navrhli ďalší postup na dosiahnutie funkčného riešenia pre občanov a firmy v EÚ i SR.

„Návrh spočíva v zastropovaní cien zemného plynu, ktorý sa dováža na územie EÚ cez sústavu plynovodov, ale zahŕňa aj novú cenotvorbu na import skvapalneného plynu LNG,“ povedal Hirman s tým, že tento bod pôvodne nebol v programe. Diskusia o tom bola podľa neho nakoniec zásadná, veľmi vecná až búrlivá.

EK má priniesť konkrétne opatrenia

„Záver hovorí o tom, že ten návrh je teraz absolútnou prioritou pre všetkých v Európskej únii. Európskej komisii bola daná zásadná úloha, aby urýchlene pripravila návrh, ktorý by sa dal sfinalizovať do konkrétnych opatrení, ktoré budú spoločne akceptované na úrovni celej Európskej únie,“ priblížil Hirman.

Podľa neho ide o zásadný prelom, tento mechanizmus má reálne šancu situáciu s energiami výrazne zlepšiť a stabilizovať.

„Energetické trhy sú choré a prejavom tejto choroby je horúčka cien zemného plynu, elektriny,“ dodal minister. Návrh má zraziť ceny zemného plynu a následne elektriny na prijateľnú úroveň, aby bolo možné prekonať nasledujúce zimné mesiace.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eduard HegerKadri SimsonováKarel Hirman
Firmy a inštitúcie MH Ministerstvo hospodárstva SR