Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Lanovka na Zobor
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Youtube - koláž Nitradeň

Lanovka na Zobor dokázala za hodinu prepraviť viac ako 400 ľudí, ostala už len v spomienkach

Nitrianska lanovka premávala desiatky rokov, poslední turisti sa ňou viezli v roku 1993.

Keď sa v roku 1970 otvorila v Nitre nová lanovka na Zobor, išlo o hotovú senzáciu. Hoci malo mesto v tej dobe ešte len 50-tisíc obyvateľov, lanovka sa tešila záujmu domácich obyvateľov i turistov.

Išlo o dvojsedačkovú lanovku so strechou, ktorá dokázala za hodinu prepraviť 430 ľudí. Lanovka sa uviedla po troch rokoch výstavby do prevádzky slávnostným prestrihnutím pásky. Náklady si vyžiadali 8 miliónov 400-tisíc korún.

Lanovka na Zobor
Lanovka na Zobor v roku 1970.Foto: Youtube

Video nižšie vás vráti späť do roku 1972, kedy sa rodina vybrala na výlet lanovkou. Najprv si zakúpili lístky a následne sa postavili na vyznačené miesto, kde čakali, kým im pracovníci pristavia lanovku. Na vrchole Zobora to v tých časoch žilo. Niektorí ľudia sa po skončení výletu vybrali späť do mesta peši.

Nosnosť sedačky bola na 2 osoby 160 kg. Pri maximálnej rýchlosti lanovka prepravila ľudí za 11 minút a 55 sekúnd. V roku 1982 prebehla rekonštrukcia rámov batérií kladiek a v roku 1991 sa opravoval pohon.

Lanovka na Zobor
Lanovka na Zobor v roku 1970.Foto: Youtube

Prevádzka lanovky bola v roku 1993 ukončená. Demontáž prebehla v roku 2009. Pri Pyramíde sa nachádzajú už len pozostatky lanovky a možno by ste nejaké jej časti našli v lesoch aj dnes.

Roky je horúcou témou nová trasa nitrianskej lanovky, no dodnes sa nespustila. Podľa niektorých začal byť problém v tom, že viedla ponad rodinné domy a majiteľom sa to nepáčilo. Iní si myslia, že oživenie lanovky by mohlo pomôcť prilákať do regiónu viac turistov. Nitrianska lanovka ostala len v spomienkach.

Lanovka na Zobor
Lanovka na Zobor v roku 1970.Foto: Youtube
Lanovka na Zobor
Lanovka na Zobor v roku 1970.Foto: Youtube

Sledujte novinky z Nitry na Facebooku, Instagrame, alebo ich odoberajte cez e-mail.

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Neprehliadnite

Bezplatné novinky z Nitry raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Máte tip na článok? Napíšte nám TU

Copyright © NitraDen.sk Všetky práva vyhradené. NitraDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.

X