Úvod Z DOMOVA Nováková vyčítala Čaputovej údajnú asimiláciu Maďarov na Slovensku. Vyzvala ju na jej...

Nováková vyčítala Čaputovej údajnú asimiláciu Maďarov na Slovensku. Vyzvala ju na jej zastavenie

Katalin Nováková a Zuzana Čaputová. (Foto: archív)

Prezidentka SR Zuzana Čaputová hostila na prvej oficiálnej návšteve Slovenska novú maďarskú prezidentku Katalin Novákovú. Témami stretnutia boli aktuálny stav nelegálnej migrácie, dosahy vojny na Ukrajine či postoj k protiruským sankciám.

Pri otázke nelegálnej migrácie sa prezidentky prihovárajú za posilnenie ochrany vonkajšej hranice a riešenia, ktoré zachovajú voľný pohyb v rámci Schengenu. Podľa Novákovej je otázkou aj to, ako zabrániť tomu, aby sa migranti na maďarsko-srbskú hranicu vôbec dostali. Nedostatočná ochrana vonkajšej hranice bude mať podľa nej vážne následky.

V otázke rusko-ukrajinského konfliktu sa zhodli na potrebe pomáhať vojnovým utečencom z Ukrajiny. Budapešť neposkytuje Kyjevu vojenskú pomoc, podľa Novákovej však akceptuje odlišný prístup Slovenska. Čaputová na rozdiel od Novákovej nespochybňuje efekt sankcií na Rusko.

Pri prijímaní sankcií je podľa Čaputovej potrebné citlivo vyhodnocovať situáciu, otvorene komunikovať dovnútra krajín a hľadať riešenia, ktoré nenarušia jednotu v rámci Európskej únie a NATO. Nováková apelovala, aby sa prijímali sankcie, ktoré spôsobia čo najviac negatívnych dôsledkov v Rusku a neznemožnia každodenný život Európanov či zničenie ekonomiky EÚ.

Maďarská prezidentka zdôraznila význam spolupráce v rámci V4. Slovenskú prezidentku požiadala o podporu Maďarska, aby neprišlo o financie z Európskej únie. Poukázala na vysokú podporu EÚ v Maďarsku.

Nováková ocenila kroky podporujúce uplatnenie práv maďarskej menšiny na Slovensku, umožňujúce Maďarom zachovávať si svoju identitu. Ako však dodala, podľa nej práve na Slovensku sa spomedzi okolitých krajín Maďari najviac asimilujú. Vyzvala Čaputovú, aby urobila všetko pre to, aby sa asimilácia zastavila.

Podľa Novákovej Maďarsko spravilo v posledných rokoch veľa pre slovenskú menšinu. Tvrdí, že sa strojnásobil počet slovenských škôl, v parlamente má zastúpenie slovenský hovorca. Vyzvala Slovákov v Maďarsku, aby sa k svojej národnosti prihlásili aj v nadchádzajúcom sčítaní ľudu.

K otázke dvojakého občianstva Nováková povedala, že posledná novelizácia zákona bola pozitívnym krokom, no nepriniesla zásadnú zmenu. Požiadala o podporu dvojakého občianstva pre Maďarov.

Čaputová poznamenala, že ide o citlivú záležitosť, a to najmä v kontexte iných sporných vecí, ako sú napríklad nákupy nehnuteľností zo strany Maďarska či dotácií maďarských subjektov na Slovensku, ktoré by sa mali riešiť na exekutívnej úrovni. Poslednou novelou však tému dvojakého občianstva nepovažuje za vyriešenú.