Úvod Z DOMOVA Fico Hegerovi: Prehrali ste v Bruseli aj vlastné gate, lebo si vás...

Fico Hegerovi: Prehrali ste v Bruseli aj vlastné gate, lebo si vás nevážia

Robert Fico. (Foto: archív)

Opatrenia v energetike prijaté na úrovni ministrov Európskej únie ukázali mocenskú pozíciu veľkých štátov a tiež to, čo robia v únii so servilnými politikmi a štátmi. Vyhlásil to na mediálnom brífingu predseda Smeru-SD Robert Fico. Premiér Eduard Heger podľa neho v Bruseli prehral, lebo si ho tam nevážia a na pôde EÚ nič nevyriešil.

Fico skonštatoval, že vznikla dohoda väčšiny krajín EÚ o tom, že výrobcovia elektrickej energie okrem výrobcov z čierneho uhlia a plynu budú môcť predávať produkciu len za cenu 180 eur za megawatthodinu, všetko ostatné má byť použité na podporu priemyslu a ľudí.

„Z tohto opatrenia, ktoré bolo schválené a ktoré predovšetkým malo vyhovovať veľkým krajinám, ako je Nemecko, Slovenská republika nebude mať nič,“ upozornil. Ako dodal, bola prijatá aj 33-percentná daň pre rafinérie a uhoľné bane. „Niečo môže kvapnúť čo sa týka rafinérie Slovnaft, ale nepôjde o nijakú sumu, ktorá by Slovensko mala zachrániť,” podotkol.

„Prehrali ste v Bruseli aj vlastné gate, lebo si vás nevážia, keďže ste servilný,“ odkázal Fico Hegerovi. Vyzval ho, aby spojil hlasovanie v Národnej rade SR o akomkoľvek vládnom návrhu zákona s hlasovaním o dôvere vláde. Tá podľa neho zodpovedá za to, do akej situácie sa Slovensko dostalo.

Premiérovi súčasne navrhol, že ak si chce zachovať tvár, mal by kolegom v EÚ povedať, že Slovensko bude využívať právo veta tam, kde je to možné, pri zásadných zahranično-politických otázkach. Zdôraznil, že ak právo veta nebude, znamenalo by to začiatok konca únie.

Ministri členských krajín EÚ zodpovední za energetiku na mimoriadnom zasadnutí v Bruseli prijali balík opatrení na upokojenie energetickej krízy vrátane zdanenia nadmerných ziskov spoločností vyrábajúcich fosílne palivá, ale dohoda o zastropovaní cien plynu zostala mimo stola.

Premiér Heger na brífingu uviedol, že opatrenia na riešenie vysokých cien energií prijaté na úrovni ministrov krajín Eerópskej únie zodpovedných za energetiku Slovensku nepomôžu, a preto boli proti ich prijatiu.

Doplnil, že ak EÚ Slovensku nepomôže uvoľnením nevyužitých eurofondov na dotovanie cien energií, prípadne sa ostatné štáty so Slovenskom dobrovoľne nepodelia s výnosom z mimoriadneho zdanenia energií, štát znárodní vyrobenú elektrinu.