Úvod ZO ZAHRANIČIA Ukrajina podáva žiadosť o zrýchlený vstup do NATO. Západní politici to doteraz...

Ukrajina podáva žiadosť o zrýchlený vstup do NATO. Západní politici to doteraz vylučovali

Volodymyr Zelenskyj.(Foto: archív)

Ukrajina podáva žiadosť o „zrýchlený“ vstup do Severoatlantickej aliancie. Vyhlásil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvy o pričlenení štyroch ukrajinských oblastí k Rusku.

„Podpísaním žiadosti Ukrajiny o urýchlený vstup do NATO robíme náš rozhodný krok. Prakticky sme už preukázali kompatibilitu s aliančnými štandardmi. Sú skutočné pre Ukrajinu – skutočné na bojisku a vo všetkých aspektoch našej interakcie,“ povedal Zelenskyj. „Dôverujeme si, pomáhame si a chránime sa. Toto je aliancia,“ povedal Zelenskyj.

Čo mala ukrajinská hlava štátu na mysli “zrýchlenou” žiadosťou nie je známe, keďže takýto termín doterajšia prax NATO nezaznamenala. Nového člena musia jednomyseľne schváliť všetky členské štáty NATO.

Ukrajinský prezident zopakoval zámer “vyhnať okupantov z obsadených území”. „Celé územie našej krajiny bude oslobodené od tohto nepriateľa – nepriateľa nielen Ukrajiny, ale aj samotného života, ľudskosti, práva a pravdy,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že Rusko o tomto zámere vie a cíti ukrajinskú silu. „Vidí, že práve tu, na Ukrajine, dokazujeme silu našich hodnôt,“ pokračoval.

Pripravenosť Ukrajiny urýchliť prípravy na vstup do NATO a možnosť získať Akčný plán členstva deklaroval Zelenskyj už dávno pred vypuknutím súčasného konfliktu. Urobil tak koncom októbra 2019 na spoločnom mediálnom brífingu s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v Kyjeve.

Postoj západných politikov na možnosť rýchleho vstupu Kyjeva do NATO bol dlhodobo zdržanlivý. Odmietavé reakcie zaznievali napríklad z Francúzska či Veľkej Británie. V polovici marca tohto roka vtedajší britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že v blízkom čase nejestvuje šanca vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie.

“S ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským som sa o tom rozprával. Rozumiem mu, aj pozícii, v ktorej sa nachádza. No ako sme už zdôraznili aj pred ruským prezidentom Vladimirom Putinom, je vylúčené, aby Ukrajina v najbližšom čase vstúpila do NATO,“ zdôraznil Johnson.

Ambície Ukrajiny vstúpiť do Severoatlantickej aliancie bola podľa Vladimira Putina jedným z dôvodov rozhodnutia Moskvy uskutočniť špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine. Západ pritom mohol vojenskému konfliktu zabrániť.

Rusko v decembri minulého roka Spojeným štátom a ich spojencom predložilo návrhy dvoch dohôd. Žiadalo v nich, aby sa Ukrajina v budúcnosti nestala členskou krajinou NATO, a takisto požadovalo stiahnutie vojakov aliancie z blízkosti ruských hraníc. Západ tieto požiadavky jednoznačne odmietol.

V tom istom čase ukrajinský veľvyslanec vo Veľkej Británii Vadym Prystajko v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC pripustil, že Ukrajina by sa mohla vzdať snahy stať sa členom NATO, aby sa vyhla vojenskej konfrontácii s Ruskom. Dodal, že „Rusko je už aj tak obkľúčené krajinami NATO a členmi aliancie sú už Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Turecko”.