Únikom z plynovodov Nord Stream v Baltskom mori predchádzali obrovské výbuchy, tvrdia Dánsko a Švédsko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nord Stream, únik plynu, Baltské more
Miesto úniku plynu na hladine Baltského mora neďaleko dánskeho ostrova Bornholm po poškodení plynovodu Nord Stream. Foto: Danish Defence Command/AP

Výbuchy, ktoré spôsobili úniky plynu z plynovodov Nord Stream, pravdepodobne zodpovedali náloži o váhe niekoľkých stoviek kilogramov. Dánsko a Švédsko to napísali v spoločnom liste, ktorý v piatok adresovali Organizácii Spojených národov (OSN). Nórski výskumníci zároveň v piatok zverejnili mapu, na ktorej je zobrazené, že obrovský oblak metánu uvoľnený poškodenými plynovodmi Nord Stream 1 a 2 bude prechádzať cez veľké časti Škandinávie.

Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prediskutovať plynovody a vyzvala na dôkladné medzinárodné vyšetrovanie s cieľom posúdiť škody na plynovodoch, ktorými sa prepravuje zemný plyn z Ruska do Európy. Rusko tvrdí, že „to vyzerá ako teroristický útok, pravdepodobne vedený na štátnej úrovni“.

Európski bezpečnostní predstavitelia v pondelok a utorok pozorovali zásobovacie lode ruského námorníctva v blízkosti oblastí, kde nastali úniky plynu z plynovodov Nord Stream. Povedali, že nie je jasné, či lode mali niečo spoločné s explóziami, ale je to jeden z mnohých faktorov, ktoré vyšetrovatelia budú skúmať. Ako uviedol predstaviteľ spravodajskej služby, v blízkosti oblastí, kde nastala sabotáž, minulý týždeň spozorovali i ruské ponorky.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Bezpečnostná rada OSNOSN Organizácia Spojených národov