Smeráci a Hlas kritizujú Hegera za neschopnosť, podľa Fica sa tiež ukázala mocenská pozícia veľkých štátov EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico, Peter Pellegrini
Zľava: Predseda strany Smer-SD Robert Fico a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Foto: archívne, SITA/AP.
  • aktualizované 30. septembra 17:47

Rozhodnutie ministrov hospodárstva ukazuje, že táto vláda nie je schopná obhájiť národnoštátny záujem Slovenskej republiky a jej občanov.

V reakcii na piatkový výsledok schôdzky európskych ministrov hospodárstva k riešeniu energetickej krízy to vyhlásil predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.

Rezignovaný premiér Heger

Podľa Pellegriniho bolo dlhodobo známe, že energetické opatrenia navrhované Európskou úniou nepomôžu Slovensku. „Heger dnešným rezignovaným vystúpením potvrdil, že je neschopný premiér a je čas, aby predstúpil pred parlament a požiadal o dôveru,“ podotkol líder Hlasu.

Viac o téme: Energetická kríza

Doplnil, že Slovensko má možnosť spoliehať sa na solidaritu iných európskych krajín, čo vyberú na domácom trhu od energetických firiem, alebo podpredsedníčka vlády Veronika Remišová požiada o 3 až 4 miliardy na energetickú pomoc z nevyčerpaných fondov. „Jedno aj druhé riešenie je veľmi iluzórne,“ dodal Pellegrini.

Odignorovaný postoj Poľska

Podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica sa v Bruseli ukázala mocenská pozícia veľkých štátov v Európskej únii a síce v deň, kedy bola pred 84 rokmi podpísaná Mníchovská dohoda.

„Dnes nám ukázali veľké krajiny, ako funguje Mníchov. Malým krajinám bolo jasne ukázané, ako si vážime v Európskej únii postoje členských štátov, ako je Slovensko a ďalšie. V tomto prípade dokonca odignorovali aj postoj Poľska, čo už malá krajina nie je,“ poznamenal Fico.

Dnešný výsledok schôdzky európskych ministrov je podľa neho príučkou pre premiéra Hegera za vlastnú servilnosť.

Ministri energetiky EÚ v piatok prijali balík opatrení na upokojenie energetickej krízy. Slovensko bolo proti. Nepozdával sa mu totiž systém mimoriadneho zdanenia firiem a spôsob prerozdelenia z toho vybraných peňazí. Európska komisia predpokladá, že mimoriadnym zdanením firiem vyberie 140 miliárd eur, ktoré následne plánuje prerozdeliť štátom na pomoc s drahými energiami. Slovensku by však pripadlo len 115 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter PellegriniVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie Hlas-SD