Dobré noviny
Najsilnejší moment v histórii tenisu. Federer vysvetľoval rozlúčkové gesto voči Nadalovi, ktoré dojalo svet
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Najsilnejší moment v histórii tenisu. Federer vysvetľoval rozlúčkové gesto voči Nadalovi, ktoré dojalo svet

— Foto: TASR/AP

Štyridsaťjedenročný tenista v záverečnom zápase kariéry nastúpil po boku svojho veľkého rivala.

Záverečný zápas kariéry dvadsaťnásobného grandslamového šampióna Rogera Federera chytil za srdce aj toho najtvrdšieho chlapa a stal sa pravdepodobne najemotívnejším momentom v histórii tenisu. Uplakané tváre doplnilo aj dnes už legendárne gesto, kedy švajčiarska hviezda chytila vedľa sediaceho Rafaela Nadala za ruku.

„Bol to krátky okamih. V jednom momente som vzlykal tak silno a neviem, všetko mi prebehlo hlavou. Aký som šťastný, že môžem túto chvíľu prežívať so všetkými. Práve to bolo také krásne, že som tam len tak sedel a všetko vnímal, kým hrala hudba," vrátil sa k dojemnému gestu z rozlúčkovej noci Federer v rozhovore The New York Times.

V takomto momente takmer zabudnete, že vás niekto fotí. Len som sa ho dotkol a myslím, že to bolo možno tajné poďakovanie. Takto som to cítil a vznikli z toho fotografie. Nielen tá jedna, ale aj ďalšie, z rôznych uhlov. Dúfam, že sa k nim dostanem, pretože pre mňa veľa znamenajú," dodal Federer s tým, že jeho dlhoročný rival o jeho rozhodnutí ukončiť kariéru vedel už dlhšie. 

Zavolal som mu po US Open – čakal som, kým ten turnaj dokončí – len aby som mu dal vedieť o mojom odchode do dôchodku. A Rafa mi povedal: ´Urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby som tam bol s tebou.´ Bolo to neuveriteľné. Opäť sa ukázalo, ako veľa jeden pre druhého znamenáme a ako sa rešpektujeme," dodal tenista.

Ako uviedol portál Športky, osemnásobného wimbledonského víťaza k rozhodnutiu zavesiť raketu na klinec dohnali dlhotrvajúce problémy s kolenom. Posledné zbohom profesionálnej tenisovej kariére sa tak rozhodol dať v spoločnosti veľkej štvorky. „Všetci chlapci – Andy, Novak aj Rafa – videli, ako sa im pred očami mihla ich kariéra. Ako starnete, začnete chápať, čo je v živote i športe naozaj podstatné. Nikdy nezabudnem, čo pre mňa urobil," uzavrel tenista po emotívnej rozlúčke, pri ktorej nezostalo ani jedno oko suché.

Už ste čítali?