Film Slobodní - Slavomír Zrebný

Jana Chvostálová
Jana Chvostálová
Sympatický lekár plný entuziazmu a racionálny matematik so strategickým myslením. Priatelia, ktorí sa otvorene dokázali postaviť totalite nacionalizmu aj komunizmu. Na zmene spoločnosti pracovali zdola. Celkom nenápadne, potichu, vytrvalo a s láskou. Silvester Krčméry. Vladimír Jukl.
Sympatický lekár plný entuziazmu a racionálny matematik so strategickým myslením. Priatelia, ktorí sa otvorene dokázali postaviť totalite nacionalizmu aj komunizmu. Na zmene spoločnosti pracovali zdola. Celkom nenápadne, potichu, vytrvalo a s láskou. Silvester Krčméry. Vladimír Jukl.
Jana Chvostálová

Jana Chvostálová

Film Slobodní - Slavomír Zrebný

Sviečková manifestácia. Udalosť, o ktorej hovoril celý svet. Udalosť, ktorá predchádzala nenásilný pád komunistického režimu. Zároveň udalosť, pri ktorej ľudia riskovali, že režim ich bude prenasledovať a môžu sa dostať do väzenia. A predsa prišli. Ako rozlíšili pravdu? A kde zobrali odvahu? „Volám sa Juliana a študujem históriu. Keď som sa zaoberala dejinami Slovenska v období komunizmu, našla som jeden pozoruhodný príbeh. Nie je síce veľmi známy, no dá sa povedať, že zmenil naše dejiny.“

Sympatický lekár plný entuziazmu a racionálny matematik so strategickým myslením. Priatelia, ktorí sa otvorene dokázali postaviť totalite nacionalizmu aj komunizmu. Na zmene spoločnosti pracovali zdola. Celkom nenápadne, potichu, vytrvalo a s láskou. Silvester Krčméry. Vladimír Jukl. A ich stretnutie s profesorom Kolakovičom.

Chorvátsky kňaz ich fascinoval svojou inteligenciou a rozhľadenosťou. Tomislav Kolakovič hľadal mladých tam, kde boli. Na vysokých školách. Tak sa jeho žiakmi stali aj Silvo a Vlado. V čase, keď sa nedala robiť pastorácia verejne, sústredil sa na malé skupiny, kde si vytipoval určitých ľudí. Vyberal ľudí z rôznych odborov. Ku každému človeku pristupoval vzácne, venoval sa mu a oni mohli byť ďalej apoštolmi medzi „svojimi“. Vytvoril sieť spoločenstiev s názvom Rodina, kde Silvo a Vlado boli najbližší spolupracovníci. „Stretávali sa na internáte Svoradov v Bratislave. Tam počúvali prednášky profesora Kolakoviča a spoločne diskutovali. Postupne sa vytvárala skupina ľudí, ktorí zdieľali podobné hodnoty,“ vysvetľuje mladá bádateľka. Z pátrania študentky sa dozvedáme, že Kolakovič dôrazne odmietal komunizmus, avšak o robotníkov a ľudí na okraji spoločnosti sa úprimne zaujímal. „Pre katolíkov je veľkou hanbou, že mohlo vniknúť niečo také, ako je komunizmus. Je našou hanbou, že do čela boja, ktoré sme mali viezť my, sa postavili iní. My musíme byť priekupníkmi sociálnej spravodlivosti. Pretože sme presvedčení, že každý človek je druhý Kristus a má božskú hodnotu,“ Juliana sa zahĺbi do Kolakovičových slov, ktoré adresoval študentom počas duchovných cvičení. Sediac pri pamätníku s profesorovým heslom: „Vidieť, posúdiť, konať.“

„Je rok 1944 a vo svete už päť rokov prebieha Druhá svetová vojna. Slovenský štát do nej vstúpil ako spojenec nacistického Nemecka,“ sprevádza nás Juliana dejinami Slovenského štátu. V spoločnosti vládne silná propaganda. „Mnohí ľudia sú prívržencami extrému a to nebolo kresťanské. To bolo narušenie kresťanskej lásky a Evanjelia. Tak sme vychádzali z Evanjelia, aby sme prinášali lásku k človeku, lásku ku všetkým národom,“ láskavým tónom sa nám prihovára skúsenosťami ošľahaný osemdesiatnik Silvester.

Na scénu slovenských dejín prichádzajú dvadsiatnici Silvo a Vlado. Povahovo tak rozdielni. Morálne rovnako zakorenený v Evanjeliu. Obaja fascinovaný vzorom Stjepanom Tomislavom Kolakovič – Poglajenom. Obaja inšpirovaní fungovaním krúžkov, malých skupiniek s veľkým dosahom. Práve v týchto podmienkach neslobody sa ich činnosť začína. Krúžky, režimom zakázaná literatúra, samizdaty, petície, púte, zhromaždenia. Sledovaní. Väznení. Mučení. Odsúdení. „Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu,“ zaznie zo Silvových úst pred súdom. Pri ponuke na zníženie trestu po priznaní sa ku vlastizrade znova počujeme, že náš Nepolepšený svätec nežiada zníženie trestu, ale chce pravdu. Po 14 rokoch sú štyridsiatnici Silvo a Vlado prepustení a.... Sklamaní. Avšak svoj sen o slobode a ľudskosti pre všetkých začnú písať odznova. Opakujem: Na zmene spoločnosti pracovali zdola. Celkom nenápadne, potichu, vytrvalo a s láskou. To platilo aj vo väzení. Pri spoluväzňoch, pri dozorcoch, pri mučiteľoch. Aj dozorcu vnímali ako brata. Človek môže zmeniť svet, ale nemôže to urobiť sám. Tento príbeh sa stal, je náš a stále ovplyvňuje našu spoločnosť. Nežná revolúcia je skutočnosť a správa o nenásilnom prevrate obletela svet.

Dokumentárny film Slobodní rozpráva o kresťanskom disente a hľadaní vnútornej slobody za každých okolností. „Tento príbeh je náš poklad, ktorý treba vykopať, otvoriť a rozdať,“ zveruje sa režisér Slavomír Zrebný so svojou túžbou zviditeľniť životné posolstvo dvoch osobností slovenských dejín. Roky zbieraný materiál uzrel strieborné plátno a vy môžete byť pri tom. Inšpirácia na zachovanie si vnútornej slobody, rozlišovanie dobra a zla, či pohnútok doby a kde načerpať odvahu, sú už v cene.

 

Zdroj:

https://www.filmslobodni.sk/ 

Archív RTVS, Hosť nedeľného dobrého rána, 11.09.2022, dostupné online https://www.rtvs.sk/radio/archiv/11475

Pozn.: Text blogu obsahuje úryvky z dokumentárneho filmu Slobodní, gotthardt film, s.r.o.

 

Úvodná fotografia: plagát voľne stiahnuteľný online https://www.filmslobodni.sk/

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia