Pán Janckulík vždy stál na strane zákona a konal v prospech Žilinského kraja

Peter Nevedel
Peter Nevedel
Toto cestou by som chcel reagovať na článok: „Erika Jurinová: Za OĽaNO sa nehanbím, ale za komunikáciu Igora Matoviča áno“. Konkrétne chcem reagovať na funkciu podpredsedu kraja pána Janckulíka a problematiku prímestskej autobusovej dopravy.
Toto cestou by som chcel reagovať na článok: „Erika Jurinová: Za OĽaNO sa nehanbím, ale za komunikáciu Igora Matoviča áno“. Konkrétne chcem reagovať na funkciu podpredsedu kraja pána Janckulíka a problematiku prímestskej autobusovej dopravy.
Peter Nevedel

Peter Nevedel

Pán Janckulík vždy stál na strane zákona a konal v prospech Žilinského kraja

Dovolím si komentovať uvedenú problematiku, nakoľko som mal tu možnosť 6 mesiacov pôsobiť vo funkcií riaditeľa odboru dopravy na úrade Žilinského samosprávneho kraja. Po uplynutí pol ročnej pracovnej zmluvy na dobu určitú, my nebola predlžená pracovná zmluva a to bez udania objektívnych dôvodov z pohľadu súčasného vedenia župy.

Z titulu môjho pôsobenia vo funkcií, som bol účastný na niekoľkých pracovných poradách k verejnému obstarávaniu na prímestskú autobusovú dopravu a nikdy som nezachytil protizákonné správanie pána Janckulíka. Práve naopak, bol jeden z mála poslancov ŽSK, ktorý pristupoval k svojím povinnostiam s odborným nadhľadom. Vypočul si odborníkov pre danú oblasť a vedel racionálne reagovať. Jeho vystúpenia na zastupiteľstve sú verejne dostupné a kto má záujem, môže si ich prehrať a spraviť vlastný názor.

ŽSK patril s Košickým samosprávnym krajom ku výkladnej skrini verejnej autobusovej dopravy, musím však konštatovať na základe verejne dostupných údajov, že svoju pozíciu stratil. Prizvaní odborníci zodpovední za prípravu dvojročnej súťaže už momentálne nepracujú pre ŽSK.

Chcel by som týmto korektne a slušne vyzvať pani predsedníčku, aby zverejnila právne stanovisko, ktoré nedovoľovalo podpísať v rámci ŽSK dodatok. Súčasne prosím zverejniť stanovisko Protimonopolného úradu SR, k téme dodatkov, nakoľko je Protimonopolný úrad SR poverenou autoritou pre výklad Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1370/2007 z 23. októbra 2007.

Je smutné, že aj po vysoko negatívnych ekonomických dopadoch VO na prímestskú autobusovú dopravu, si nedokážu kompetentní priznať chybu a drvivá väčšina z nich dokonca naďalej vykonáva riadiace či poradné funkcie vysokopostaveným činiteľom na štátnej úrovni (poradca ministra financií, generálny riaditeľ pozemkového fondu SR, či funkcie v dozornej rade štátneho Tiposu, prípadne členstvo v štátnej volebnej komisií....). Je smutné, že z rozpočtu žilinského kraja boli platení drahí „odborníci“, ktorí v konečnom dôsledku nenesú žiadnu zodpovednosť za ich počiny a negatívne ekonomické dopady na rozpočet ŽSK. Z výsledkov ich práce sa však bude spamätávať verejná doprava v kraji a jej financovanie ešte niekoľko rokov.

Súčasný štatutár Žilinského samosprávneho kraja by si mal uvedomovať dôsledky svojich rozhodnutí, obzvlášť ak to boli rozhodnutia odborníkov – poradcov  priamo nominovaných z jeho pozície.

Na adresu p. Janckulíka si dovolím na záver uviesť, že je vôbec obdivuhodné, aj napriek tomu, že mu boli odobraté všetky kompetencie ako podpredsedovi za dopravu týkajúce sa dopravy, a aj napriek týmto skutočnostiam neustále pracuje pre ŽSK a jeho obyvateľov. Výsledky jeho práce, za ktorú ako podpredseda nie je honorovaný a dokonca nemá ani pridelené služobné vozidlo, je vidieť naprieč celým krajom. Myslím, že ľudia vnímajú jeho pozitívne aktivity, ktoré sa však nepáčia súčasnému štatutárovi Žilinského samosprávneho kraja.

Príspevok napísal Ing.et Ing. Juraj Kanis, PhD, bývalý riaditeľ odboru dopravy na úrade ŽSK, ktorý požiadal o zverejnenie.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia