Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Úrady zaznamenali zvýšený nárast prípadov kliešťovej encefalitídy

VEDA NA DOSAH

Najviac prípadov je v Banskobystrickom kraji.

Kliešť v skúmavke. Zdroj. iStockphoto.com

Kliešť v skúmavke. Zdroj. iStockphoto.com

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici upozorňujú na významný medziročný nárast hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy na území Slovenskej republiky v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

„Ku dňu 15. augusta 2022 je na Slovensku hlásených 141 prípadov kliešťovej encefalitídy (KE). Pre porovnanie možno uviesť, že v roku 2021 išlo za celý rok o 92 prípadov,” uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.
Najviac prípadov kliešťovej encefalitídy za rok 2022 bolo k danému dátumu hlásených z Banskobystrického kraja – 46, Žilinského kraja – 41, Trenčianskeho kraja – 25 a Prešovského kraja – 13.

Hlásené sú aj epidémie kliešťovej encefalitídy

„Počas tejto sezóny sme zatiaľ evidovali 3 epidémie – dve v Banskobystrickom a jednu v Prešovskom kraji. Pri každej epidémii boli za pravdepodobný prameň nákazy považované výrobky z nepasterizovaného ovčieho mlieka, pričom tieto epidémie pozostávali z dvoch až štyroch prípadov,” uviedla doktorka Jana Kerlik z odboru epidemiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Opäť zdôrazňujeme, že okrem infikovaných kliešťov sa kliešťová encefalitída môže prenášať taktiež niektorými potravinami, pričom rizikové môžu byť najmä nepasterizované výrobky z kozieho a ovčieho mlieka.

„V kontexte významu prevencie zdôrazňujeme, že ochorenie postihuje centrálnu nervovú sústavu a môže mať vážne a trvalé následky. Nezáleží pritom, či sa človek vírusom nakazil prostredníctvom infikovaného kliešťa alebo kontaminovaným mliečnym výrobkom,“ vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Prevencia a informácie

„Platí, že najlepšou prevenciou kliešťovej encefalitídy je kombinácia očkovania proti tejto infekcii, dôslednej ochrany pred zaklieštením výberom vhodného oblečenia či použitia repelentov, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela a tepelné spracovanie rizikových výrobkov pred konzumáciou pri minimálne 70 stupňoch Celzia,“ podotýka doktorka Kerlik.

O kliešťovej encefalitíde a prevencii sa dočítate viac i v našom príspevku Sezóna strašiaka, zvaného kliešť, sa začína.

Rizikové oblasti výskytu kliešťovej encefalitídy si môžete pozrieť na stránke ÚVZ SR.

Podrobnejšie informácie o ochoreniach prenášaných kliešťami a ochrane pred nimi nájdete v tlačovej správe na webovom sídle ÚVZ SR.

Zdroj: TS ÚVU SR
(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky