Denník N

T. Gális: Ivan Mikloš — Už dávno nevidím svet čierno-bielo (Čitateľský denník 38/2022)

„Čo sa týka politickej korektnosti, za najnebezpečnejšie považujem to, že sa bojíme pravdivo pomenovať problémy, preto nie sme schopní tie problémy riešiť. To má za následok, že ľudia takejto politike nedôverujú. Potom prídu populisti a demagógovia ako Trump a jednoducho sa na tom zvezú.

Čo sa týka multikulturalizmu, myslím si, že by sme si mali chrániť niektoré hodnoty a tradície, no zároveň by sme mali prijímať migrantov. Ja nie som antiimigračne založený. Naopak, aj z ekonomických dôvodov vysvetľujem, prečo je imigrácia potrebná, ba nevyhnutná. Ale mali by sme trvať na tom, že ak sem prichádzajú ľudia aj z iných kultúr, nemali by sme im síce brániť, aby rozvíjali aj svoju kultúru, ale nemalo by sa to robiť ani tak, že kvôli nim potierame tú našu. Pohľadnice ‚seasonal greetings‘ sú dobrý príklad. Pretože nechceme urážať moslimov, tak nebudeme hovoriť, že oslavujeme Vianoce? To je absurdné (…)
Som za klasický liberálny prístup, teda že na jednej strane by sme mali byť otvorení, ale na druhej strane by sme mali presadzovať prísne dodržiavanie našich pravidiel. A nielen formálnych pravidiel, teda zákonov, ale aj istých kultúrnych a historických vzorcov alebo kultúrneho rámca, ktorý tu je a ktorého súčasťou je, samozrejme, kresťanstvo a judaizmus.“

Na Slovensku máme málo takých bývalých vrcholových politikov, ktorí by sa aj po svojom odchode zo scény naďalej objavovali vo verejnom priestore v pozitívnom svetle. Takých, ktorých by si vážila laická i odborná verejnosť a mali stále čo povedať k aktuálnemu dianiu. Jedným z tohto mála je aj bývalý minister financií Ivan Mikloš.

V prierezovej knihe rozhovorov s Tomášom Gálisom veľmi nehovorí o svojom súkromí — skôr sa chronologicky vracia k časom štúdia, akademickej kariére, politike alebo súčasnej práci. Ako človek, ktorý nezažil socializmus, som taktiež veľmi ocenil jeho zhodnotenie centrálne plánovaného hospodárstva, ktoré nemalo šancu konkurovať slobodnému trhu.

Jeden z obľúbených Miklošových citátov je tento: „Kto má osemnásť a nie je socialista, nemá srdce; kto však má už po tridsiatke a socialistom naďalej ostáva, nemá rozum.“ Z toho je jasné, že Mikloš nie je veľmi veľkým fanúšikom ľavicovej politiky. Rovnako kritizuje aj populizmus, politickú korektnosť a niektoré krajné aspekty progresivizmu, ktoré sú aktuálne v móde v USA.

Už dávno nevidím svet čierno-bielo je výborným vhľadom do myslenia človeka, ktorý bol nielen slovenským ministrom, ale aj poradcom toho ukrajinského. A, mimochodom, aj jordánskeho kráľa. Nečudujem sa, že aj napriek kauzám Dzurindových vlád je u nás taký veľký smäd po politikoch jeho typu — vecných, slušných, odborných, rozhľadených a s jasnou víziou reforiem, ktoré Slovensko tak veľmi potrebuje.

T. Gális: Ivan Mikloš — Už dávno nevidím svet čierno-bielo
N Press 2021
280 strán
*
90 %

Čitateľský denník vo forme podcastu môžete počúvať na:
Spotify, SoundCloude, Apple alebo Google podcasts.

Moju výtvarnú tvorbu môžete sledovať na:
Facebooku alebo webe.

Teraz najčítanejšie

Jakub Lenart

Naivné mudrovania o knihách, komiksoch a kultúre.