Denník N

Matovičovi sa odtrhol výťah a strháva so sebou celý panelák

Dnešná situácia s Matovičovým neodchodom vyzerá ako výťahová scéna z hororu. Celá krajina rôznymi spôsobmi hovorí, prosí, vyhráža sa aj kričí, že by mal z rútiaceho sa výťahu vystúpiť a zachrániť tak ostatných.

Ale jemu zraniteľnosť jeho ega nedovolí urobiť takéto gesto obety a radšej verí tomu, že keď vo výťahu hrdinsky zostane, tak prestane padať.

Bolo pre mňa až nepochopiteľné, že tie isté šialené vlastnosti Matoviča, ktoré sme u neho roky videli, ho vyniesli ako výťah na najvyššie poschodie politiky.

A je útrpne uspokojujúce vidieť ako ho to isté neovládateľné správanie v tom výťahu ťahá až do politického suterénu.

Ale to nie je všetko.

Tí istí sledovatelia Matovičových politických extempore, čo ho v posledných voľbách v ohurujúcom množstve zvolili, sa teraz pridali k tým, čo z jeho správania boli zhrození už predtým.

Lenže tí, čo ho do víťazného výťahu strčili, teraz zbytočne stláčajú gombík na otváranie dverí, aby Matovič konečne vystúpil.

Matovič sa totiž stal výťahárom a dosť sa mu to páči.

A preto to ešte nie je všetko.

Matovič do stúpajúceho výťahu vždy túžil nastúpiť a tak sám aktívne stláčal všetky gombíky, ktoré by ho na vrchol mohli dostať.

Lenže nečakal, že by v chaose predvolebnej kampane na poslednú chvíľu stlačil ten najvyšší gombík. Ten ho vyniesol až do premiérskeho apartmánu spolu s množstvom poslancov, ktorých vyviezol do parlamentu a vlády.

To tragické, čo dnes vidíme, je Matovičov výťah, ktorý sa rúti voľným pádom dolu. Aj keď všetci v hrôze na neho kričia, tak on nie a nie z neho vystúpiť, aby ho aspoň odľahčil.

A to napriek tomu, že so sebou strháva vládu, ničí jedno poschodie dôvery občanov za druhým a dopadá s kúdolom prachu, ktorý sa ako z trosiek po páde dvojičiek nešíri po Manhattane, ale po celom Slovensku.

Z tohto sa budeme ešte dlho oprašovať.

A ešte bude dlho trvať, kým sa ľudia nebudú hanbiť ani za to, že sú politikmi, ale ani za to, že sú voličmi.

U Matoviča nie je najhoršie to, že má mesiášsky komplex, ale že dokáže zachraňovať iba svoje krehké ego.

Teraz najčítanejšie

Aleš Bednařík

Aleš Bednařík

Som psychológ, rečník, spisovateľ a happytarián. Pomáham profesionálom (zdravotníkom, učiteľom, manažérom) zlepšovať zručnosti pre zvládanie komunikačne náročných situácií. Venujem sa psychológii šťastia. Happytariánstvo je uvedomelý prístup rozvíjania šťastia svojho aj šťastia druhých. Vychádzam z pozitívnej psychológie a z vedeckého prístupu k poznávaniu ľudí aj sveta a rád popularizujem výskumy o človeku. O šťastí, spokojnosti a zmysluplnosti píšem viac tu: https://psychologiastastia.sk Som autorom viacerých kníh - poslednou je Labyrintom lásky - rozhovory o singles, zoznamovaní sa a živote v páre.