Čínske firmy sa o svoje utajované algoritmy podelili s miestnou vládou

Viaceré veľké čínske firmy sa s čínskou vládou podelili o svoje algoritmy. V zahraničí by bolo niečo také nepredstaviteľné. Algoritmy sú pre technologické firmy prísne stráženým obchodným tajomstvom a know-how, vďaka ktorému majú náskok pred konkurenciou.

17.08.2022 10:23
šifrovanie, algoritmus, bezpečnosť, IT, binárna... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Algoritmus je kľúčovou zložkou každého softvéru alebo služby. Definuje ako služba funguje, aké dáta zbiera, ako ich spracováva a aký výsledok používateľovi zobrazí. Aj preto si algoritmus, ako základný stavebný kameň produktu, všetky softvérové firmy strážia ako oko v hlave. Ak by ho vyzradili, veľmi ľahko by sa mohlo stať, že by funkcie odkukali aj konkurenčné firmy, a navyše by sa produkt stal ľahkým terčom kybernetických útokov. Napriek tomu sa viaceré čínske firmy podelili o svoj algoritmus s tamojšou vládou. Takýto krok je bezprecedentný, obzvlášť ak ide o veľké technologické firmy ako Tencent Holdings, ByteDance (prevádzkovateľ siete TikTok a čínskeho klonu Douyin) alebo Alibaba Group. Služby týchto firiem využívajú milióny, ak nie miliardy používateľov po celom svete.

V piatok 12. augusta bola zverejnená správa, ktorá opisuje 30 algoritmov, ktoré firmy ako Alibaba, Meituan a ďalšie používajú na zbieranie dát o užívateľoch, ich preferenciách a zobrazovanie relevantného obsahu. Algoritmy, ktoré sa dostali na oči verejnosti nie sú kompletné, no s najväčšou pravdepodobnosťou k nim má čínska vláda na rozdiel od verejnosti neobmedzený prístup. Povinnosť podeliť sa o svoj algoritmus vychádza z regulácie, ktorú Čína zaviedla v marci tohto roka s cieľom “zamedziť zneužívaniu údajov.”

Čínsky úrad pre kybernetickú bezpečnosť v súčasnosti od firiem vyžaduje, aby zdieľali základné informácie o svojich produktoch a službách. V prípade podozrení zo zneužívania údajov alebo pri vyšetrovaní musia firmy úradom poskytnúť oveľa detailnejšie informácie. Ako uviedol server Bloomberg, firmy, ktoré prevádzkujú svoje služby v Číne musia úradom na požiadanie sprístupniť neverejné informácie vrátane bezpečnostného auditu používaných algoritmov, ako aj údajov, ktoré o užívateľoch zhromažďujú a dátových zdrojov používaných na zdokonaľovanie algoritmov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #algoritmus #Alibaba #regulátor #čínska vláda #TikTok #Tencent #ByteDance