Preskočiť na obsah Preskočiť na pätu (NCP VaT)
VEDA NA DOSAH – váš zdroj informácií o slovenskej vede

Nová snímka zrážajúcich sa galaxií nám ukazuje, aký osud čaká Mliečnu cestu

VEDA NA DOSAH

Dve špirálové sústavy sú od Zeme vzdialené asi 60 miliónov svetelných rokov.

Stretávajúce sa galaxie NGC 4568 a NGC 4567. Zdroj: ESO

Astronómovia zverejnili novú snímku z Observatória Gemini z teleskopu Gemini North na Havaji, ktorá ukazuje proces zrážky dvoch špirálových galaxií. Prepletené galaxie sa spoja do jednej približne o 500 miliónov rokov. Podobný osud postihne aj našu Mliečnu cestu.

Galaxie, ktoré tvoria motýlie krídla

Stretávajúce sa galaxie NGC 4568 a NGC 4567, známe aj ako motýlie kvôli dvojlaločnatému tvaru, spôsobenému ich interakciou, sa nachádzajú asi 60 miliónov svetelných rokov od Zeme v oblasti súhvezdia Panny.

V súčasnosti (v ranom štádiu) sú dve galaktické centrá od seba vzdialené 20-tisíc svetelných rokov. Keď sa k sebe postupne priblížia, pôvodné špirálové štruktúry sa začnú meniť, zmenšovať a deformovať. Tento spôsob približovania, pripomínajúci tanec, bude ťahať a rozťahovať dlhé prúdy plynu a hviezd, čím sa obe galaxie zmiešajú do niečoho, čo pripomína guľu.

Za milióny rokov sa postupne vyčerpá palivo  potrebné pre zrod hviezd, čo neskôr spôsobí spomalenie a nakoniec úplné zastavenie ich tvorby. Pozorovaním iných galaktických zrážok a počítačovým modelovaním astronómovia dospeli k predpokladu, že zlúčením špirálových galaxií vznikne eliptická galaxia.

NGC 4568 a NGC 4567 vytvoria na konci procesu svojho zlučovania novú galaxiu, ktorá bude vyzerať podobne ako jej starší sused Messier 89, nachádzajúci sa tiež v súhvezdí Panny. Galaxia Messier 89 je už teraz stará a tvorí sa v nej len veľmi málo nových hviezd. Skladá sa najmä zo starších hviezd s nízkou hmotnosťou a z guľových hviezdokôp (skupín hviezd, ktoré drží pokope gravitácia, pozn. red.).

Pripravme sa

K podobnému stretu dôjde, keď sa Mliečna cesta zrazí s galaxiou Andromeda, naším najväčším a najbližším galaktickým susedom. Astronómovia z NASA použili údaje z Hubblovho teleskopu (HST) v roku 2012 a predpovedali, že k čelnej zrážke dôjde asi o 4 až 5 miliárd rokov.

Vo vzdialenosti 1,3 milióna svetelných rokov od galaxie Andromeda sa rozprestiera veľký plynový obal (žiara). Keby sme ho mohli vidieť voľným okom, bol by asi trikrát širší ako súhvezdie Veľký voz. Podľa výskumu z roku 2020, založenom na dátach z HST, do seba plynové obaly našich galaxií už teraz zasahujú.

Galaxia Andromeda obsahuje až bilión hviezd, má podobnú veľkosť a je od nás vzdialená len 2,5 milióna svetelných rokov. Znie to síce, ako keby to bolo neuveriteľne ďaleko, ale v astronomickom meradle je Andromeda tak blízko, že ju môžeme vidieť na našej jesennej oblohe.

Podľa vedcov z NASA sa však netreba báť, naša slnečná sústava nebude pravdepodobne pri zlúčení s Andromedou zničená. Slnko sa však môže dostať do úplne novej časti galaxie, čím sa zmení aj nočná obloha Zeme.

Zachytenie supernovy

Na snímke z teleskopu Gemini North, ktorú  vytvorili z údajov zozbieraných v roku 2020, vidieť tiež supernovu – jasnú kozmickú explóziu vyvolanú smrťou masívnej hviezdy, označenú ako SN 2020fqv. Astronómovia ju pomocou HST prvýkrát pozorovali už v roku 2020. Na obrázku vyzerá ako jasná škvrna v strede jedného zo špirálových ramien galaxie NGC 4568.

Vedcom sa podarilo zaznamenať prvý ucelený pohľad na hviezdu v najranejšom štádiu jej deštrukcie. Vďaka tomuto pozorovaniu preskúmali cirkumstelárny (okolohviezdny) materiál vyvrhnutý hviezdou v poslednom čase. Aj preto mohli astronómovia pochopiť, čo sa dialo s hviezdou pred jej výbuchom a teraz vďaka tomu dokážu zavčas detegovať signály pred explóziou ďalšej hviezdy.

Zdroj: CNN, Space, Quark

(JM)

CENTRUM VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky